Decizie importantă la Londra: May NU poate declanșa BREXIT-ul fără aprobarea Parlamentului!

03 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Decizie importantă la Londra: May NU poate declanșa BREXIT-ul fără aprobarea Parlamentului!

Guvernul urmează să facă apel împotriva hotărârii, la Curtea Supremă.

Ministrul Comerțului, Liam Fox, a spus că Executivul britanic este dezamăgit de decizia Înaltei Curți.

"Guvernul este dezamăgit de decizia tribunalului. Țara a votat să părăsească Uniunea Europeană într-un referendum aprobat printr-un proiect de lege al Parlamentului. Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului", a declarat Fox în Parlament.

Premierul a anunţat că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi va notifica UE cu privire la intenţia Regatului de a părăsi blocul european până la sfârşitul lui martie, în urma deciziei britanicilor, prin referendumul din iunie, de a ieşi din Uniune.

Procurorul general Jeremy Wright a declarat luna trecută la Înalta Curte că notificarea privind invocarea Articolului 50 — cel mai probabil prin intermediul unei scrisori adresate de Theresa May — ar fi irevocabilă. Însă Kerr este de părere că Articolul 50 'nu este irevocabil'. Dacă Articolul 50 ar putea fi revocat, negocierile Marii Britanii pe tema Brexitului ar putea urma o cale semnificativ diferită.

Trei judecători a decis că premierul nu are dreptul de a utiliza un vechi privilegiu legal pentru a-și justifica decizia de a începe negocierile pentru BREXIT fără acordul Parlamentului.

Dacă este nevoită să treacă un proiect de lege prin Parlament, prim-ministrul britanic Theresa May nu are nicio şansă să urmeze calendarul asumat, potrivit căruia BREXIT-ul urma să se producă în primăvara anului 2019.

Alte stiri din Externe

Ultima oră