Coronavirus: Angela Merkel avertizează că pandemia se va înrăutăți

28 Aug 2020 | scris de A.V.
Coronavirus: Angela Merkel avertizează că pandemia se va înrăutăți

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că este probabil ca pandemia de COVID-19 să se agraveze în următoarele luni și că viața nu va reveni la normal până când un vaccin care să combată coronavirusul nu va fi disponibil, relatează Reuters și Deutsche Welle.

Merkel a afirmat că guvernul ei va lucra în spiritul coeziunii sociale ca răspuns la pandemie, îndemnând germanii să nu își lase garda jos în fața virusului.

„Aceasta este o problemă serioasă, la fel de serioasă precum oricare alta care a existat vreodată, și trebuie să continuați să o luați în serios”, a declarat ea în timpul unei conferințe de presă.

Declarațiile acesteia vin la o zi după ce Comisia Europeană a anunțat că a semnat un contract în valoare de 336 de milioane de euro cu compania britanică AstraZeneca pentru a-și asigura cel puțin 300 de milioane de doze al unui potențial vaccin antiCovid dezvoltat de aceasta.

„Mai multe astfel de contracte sunt în negociere”, a declarat Angela Merkel.

Germania a reușit să mențină numărul infecțiilor cu coronavirusului și a deceselor cauzate de acesta relativ scăzut în comparație cu alte țări mari din Europa însă, la fel în majoritatea continentului, a asistat la o recrudescență a pandemiei de la începutul lunii iulie, numărul de noi infecții accelerându-se în ultimele săptămâni.

Coeziunea socială a fost un factor cheie în combaterea amenințării, virusul afectând mai puternic unele categorii precum vârstnicii și familiile sărace, potrivit cancelarului german, aceasta declarând că executivul său va „face tot posibilul ca pierzătorii acestei pandemii să nu fie copii. Școlile și creșele sunt cele mai importante lucruri”.

Merkel s-a întâlnit joi cu liderii landurilor germane pentru a se pune de acord asupra unor reguli comune de combatere a răspândirii virusului, aceștia ajungând la un acord privind necesitatea menținerii deschise a școlilor și interzicerii până la sfârșitul anului a evenimentelor majore precum meciuri sportive și concerte.

Aceștia au decis de asemenea să introducă reguli de carantină mai stricte pentru călătorii care se întorc în Germania din țări considerate de risc, majoritatea din afara Europei și unele regiuni din Uniunea Europeană precum Parisul și majoritatea Spaniei.

Mutarea a fost motivată de îngrijorările privind importarea virusului, multe din noile infecții fiind legate de călători care s-au deplasat în zone considerate ca având un risc ridicat de contractare a COVID-19. Merkel i-a îndemnat joi pe germani să nu călătorească în aceste zone.

„Nu toate lucrurile vor fi la fel cum au fost înainte de coronavirus”, a declarat cancelarul german, adăugând de asemenea că nimeni nu poate să prevadă cum va evolua situația la iarnă, atunci când multe din activitățile din aer liber se vor muta înăuntru.

Alte stiri din Externe

Ultima oră