Cine era suspectul anihilat de forțele de ordine de la Viena, după atacul terorist

03 Noi 2020 | scris de Istvan Deak
Cine era suspectul anihilat de forțele de ordine de la Viena, după atacul terorist

Atacurile din centrul Capitalei, în care bărbaţi înarmaţi au ucis şi au rănit mai multe persoane, au fost comise de cel puţin un „terorist islamist”, a declarat marţi ministrul austriac de Interne Karl Nehammer, citat de Reuters.

Bărbaţii înarmaţi au atacat luni seară şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martorii oculari au descris bărbaţii care trăgeau în mulţimile din baruri sau pe străzi.

Autoritățile locale au confirmat, marți dimineață, decesul a patru persoane și anihilarea unui atacator. Pe străzile din centrul capitalei austriece și la terase se aflau mulți oameni, deoarece la miezul nopții intra în vigoare carantina din cauza noului coronavirus.

Într-o conferinţă de presă televizată dimineaţă devreme, Nehammer a repetat apelurile ca oamenii să rămână în case, spunând că unul dintre atacatori care purta o centură explozivă ce s-a dovedit a fi falsă era un simpatizant al Statului Islamic.

Împușcat mortal

Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţişti, care încă sunt încă în căutarea a cel puţin unui alt bărbat înarmat.

Poliția a adăugat că atacul este considerat ca având „motive islamiste”, iar atacatorul ucis avea asupra lui o armă de asalt și mai multe pistoale. El avea și o vestă explozivă, care însă era falsă. Apartamentul acestuia a fost percheziționat în cursul nopții.

Polițiștii au adăugat că analizează imaginile de pe camerele de supraveghere și cele surprinse de localnici.


Atacul terorist a fost pregătit „foarte profesionist”, a spus cancelarul Kurz la televiziunea de stat. Atacatorii au fost, de asemenea, foarte bine înarmați, a adăugat el.

Cine era suspectul anihilat de forțele de ordine

Atacatorul de la Viena era un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, a declarat ministrul austriac de Interne pentru agenţia APA, relatează agerpres.ro.

Potrivit lui Nehammer, Kujtim Fejzulai, atacatorul ucis de forţele de poliţie, avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană.

Nehammer a subliniat că atentatorul este în mod cert un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic.

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Poliţia a percheziţionat 15 locuinţe şi a reţinut câteva persoane având legături cu agresorul, a precizat acelaşi responsabil.

Trei zile de doliu național

În urma atacului terorist de marţi, guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, de marţi până joi, scrie agenţia dpa.

”Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către victime, răniţi şi familiile lor în aceste ore foarte dificile pentru Republica Austria”, a spus cancelarul Sebastian Kurz înaintea unei reuniuni a Cabinetului său.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră