Charlie Hebdo: văduva unei victime acuză săptămânalul că i-a păcălit pe francezi

18 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Charlie Hebdo: văduva unei victime acuză săptămânalul că i-a păcălit pe francezi

Ea acuză Charlie Hebdo că a deturnat profitul din fondurile promise familiilor victimelor. Văduva jurnalistului Michel Renaud, mort în atentatul din 7 ianuarie 2015, a decis să atace hebdomadarul în justiție, transmite, sâmbătă, La Montagne.

Gala Renaud și avocatul ei, Portejoie, se referă la milioane de euro adunați pentru Charlie Hebdo, după atentat. Ei precizează că ex-directorul, Philippe Val, s-a angajat să direcționeze donația familiilor victimelor, după ce, în paralel, s-a făcut un apel la generozitate pentru a asigura apariției în continuare a publicației.

Potrivit cifrelor avansate în plângerea adresată procurorului Parisului, în legătură cu sumele obținute din vânzarea numărului special, intitulat Tout est pardonnes-au adunat 12 milioane de euro, față de 4,3 milioane proveninte din donații. Or, potrivit plângerii, noua conducere a Charlie Hebdo a decis să păstreze beneficiul din aceste vânzări formidabile. 

Potrivit Gala Renaud, cei care s/au dus la chișcuri și au cumpărat publicația, ca și victimele acestui atentat ar fi fost păcăliți de conducerea săptămânalului, faptele demonstrând o intenție de deturnare a fondurilor promise inițial familiilor.

Suntem uimiți și șocați, a reacționat directorul lui Charlie Hebdo, Eric Portheault, citat de La Montagne. Întotdeauna am declarat că rezultatul din vânzările publicației vor fi consacrate susținerii viitorului acesteia. Această decizie legitimă nu a fost pusă în discuție de această inițiativă, fără niciun fundament juridic sau moral. Înțelegem demersul acestei plângeri și regretăm caracterul inutil și deplasat al acesteia, mai spune directorul lui Charlie Hebdo.

Pe de altă parte, Gala Renaud asigură că nu a luat această inițiativă pentru bani, ci în memoria soțului ei. Înainte de atac, Charlie era într-o situație financiară catastrofală. Acum este cea mai bogată publicație din Franța. Simt acest dezechilibru ca pe o nedreptate profundă. Michel nu a murit pentru asta, mai spune Gala Renaud.  

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră