Catastrofa aviatică de la Smolensk. Rămășițele președintelui polonez Lech Kaczynski, deshumate

15 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Catastrofa aviatică de la Smolensk. Rămășițele președintelui polonez Lech Kaczynski, deshumate

Zilele trecute, la Cracovia, anchetatorii polonezi au deshumat rămăşiţele lui Lech Kaczynski şi ale soţiei acestuia, Maria și, până la sfârşitul lui 2017, vor fi deshumate alte 83 de victime.

Această nouă anchetă, în spatele căreia se află Jaroslaw Kaczyznski, liderul partidului aflat la guvernare, urmează să dureze cel puţin un an.

El este unul dintre polonezii care cred că la Smolensk nu a fost vorba de un accident şi că tragedia ar fi fost provocată de Rusia.

"Sunt de acord cu decizia parchetului cu privire la exhumări. În ceea ce priveşte rămăşiţele fratelui mreu, detaliile au fost deja stabilite. Va fi una dintre primele exhumări, dacă nu prima. Ancheta din timpul Guvernului precedent a fost un scandal care ar trebui să trimită mai multe personalităţi în banca acuzaţilor. Corpurile, imediat aduse în Polonia, nu au fost examinate, nu s-au făcut autopsii. S-a minţit evocându-se motive sanitare. Până şi corpurile unor militari ucişi în misiune sunt supuse unor autopsii odată repatriate în Polonia", declara, în urmă cu o lună, Jaroslaw Kaczynski, într-un interviu pentru Onet.

Pe 10 aprilie 2010, președintele Lech Kaczynski împreună cu soția sa Maria și alte 94 de persoane aflate la bordul avionului oficial, inclusiv responsabili militari de rang înalt și oameni politici, și-au pierdut viața, după ce avionul prezidenţial s-a prăbuşit la Smolensk, în vestul Rusiei.

Unii politicieni polonezi, printre care se numără și ministrul apărării, Antoni Macierewicz, susțin teoria că avionul prezidențial polonez de tipul Tupolev TU-154 s-a prăbușit în urma unui atentat rus, o comisie parlamentară creată tot de acest ministru insistând că la originea catastrofei au fost o serie de explozii.

Experți din guvernul polonez precedent, condus de Donald Tusk, precum și experți ruși au exclus însă teza atentatului, concluzionând că prăbuşirea avionului a fost cauzată de condițiile meteo nefavorabile și erorile de pilotaj.

Delegația poloneză urma să asiste la o ceremonie comemorativă la Katyn, lângă Smolensk, dedicată împlinirii a 70 de ani de la masacrarea mai multor mii de ofițeri polonezi la ordinul lui Stalin în 1940.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră