Au căutat avionul malaezian dispărut şi au dat de cu totul altceva

20 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Au căutat avionul malaezian dispărut şi au dat de cu totul altceva

Căutarea minuțioasă a avionului malaezian dispărut MH370 a scos la iveală o lume subacvatică necunoscută anterior, despre vulcani, văi adânci și creste înalte, potrivit hărților detaliate prezentate de Australia, relatează dailymail.co.uk.

Deși nu s-a găsit nicio urmă a avionului Malaysia Airlines în timpul căutărilor din sudul Oceanului Indian - cea mai scumpă căutare de acest gen făcută vreodată - volumul mare de date strânse oferă o imagine detaliată a fundului mării.

Oamenii de știință speră că noile hărți vor oferi comunității ştiinţifice o perspectivă mai mare asupra oceanelor. "Se estimează că doar 10-15% din oceanele lumii au fost cercetate cu tipul de tehnologie folosit în căutarea MH370", a declarat miercuri șeful Geoscience Australia, Stuart Minchin.

"A făcut ca această parte îndepărtată a Oceanului Indian să se numere printre regiunile cu cele mai detaliate hărţi la adâncime de pe planetă. Prin urmare, aceste date sunt unice, atât datorită localizării la distanță a zonei de căutare, cât și datorită dimensiunii mari a zonei cercetate".

Minchin a spus că hărțile ar fi, de asemenea, utile pentru viitoarele cercetări științifice, cum ar fi modelarea oceanografică și a habitatelor.

Australia, Malaezia și China au suspendat căutările la adâncime în ianuarie, la aproape trei ani după ce Boeing 777 a dispărut cu 239 de persoane aflate la bord.

Căutările - bazate pe analiza prin satelit a traiectoriei probabile a avionului, după ce s-a abătut de la culoarul său de zbor - au acoperit o zonă de 120.000 de kilometri pătrați, puțin mai mică decât Anglia.

Două epave au fost descoperite în timpul căutării, dar fără a găsi urme ale avionului dispărut, adâncind una dintre cele mai persistente mistere ale epocii aviatice.

Totuși, datele au scos la iveală creste de șase kilometri și o lungime de 15 kilometri, care se ridică la 1.500 de metri deasupra plafonului oceanic, precum și văi de 1200 de metri adâncime și cinci kilometri lățime. Un al doilea set de date va fi lansat la mijlocul anului 2018.

În timp ce căutarea avionului a fost anulată, Canberra a transmis că aceasta ar putea fi reluată dacă vor apărea noi dovezi privind locația specifică a aeronavei.

"Rămânem cu speranța că vor apărea noi informații și că la un moment dat va fi localizată", a declarat ministrul australian al transporturilor, Darren Chester.

Corpul științific național al CSIRO a lansat în aprilie un raport, confirmând că MH370 se află "cel mai probabil" la nord de fosta zonă de căutare.

Trei fragmente din avion au fost recuperate de pe ţărmul de vest al Oceanului Indian, pe insula La Reunion, acestea incluzând o parte a aripii de doi metri, cunoscută sub numele de flaperon.

Speculațiile asupra cauzei dispariției avionului s-au concentrat în principal asupra posibilei deturnări, a unei acțiuni de rea credinţă a pilotului sau a unei defecţiuni tehnice, dar nimic nu a fost încă dovedit.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră