VIDEO! Arme americane in mâinile teroriștilor!

05 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
VIDEO! Arme americane in mâinile teroriștilor!

Imagini in care se pot vedea clar mortiere, rachete antitanc, grenade și diferite tipuri de muniție de fabricație americană, ascunse in adăposturile abandonate de către teroriștii din gruparea al-Nusra, acum redenumită Jabhat Fateh al-Sham, au fost postate pe internet de către Ruptly.

Videoclipul a apărut joi, in urma descoperirii unui stoc de armament de fabricație occidentală, intr-o casă din districtul Bani Zaid al orașului Alep. Majoritatea armelor par a fi de origine americană și includ sisteme de rachete antitanc TOW 2A, rachete UN0191, mortiere de 81 de mm precum și muniție. Unele dintre cutiile ce conțineau armele erau marcate cu literele "USA". Printre acestea, se mai pot vedea un mortier de 57 de mm produs in Germania, precum și un aruncător de grenade fabricat in Cehia.

Teritoriul pe care au fost descoperite armele a aparținut, până recent, luptătorilor din gruparea Jabhat Fateh al-Sham (fosta Jabhat al-Nusra). Aceasta este catalogată drept o grupare teroristă de către ONU și nu este parte a armistițiului din Siria, fiind până recent, afiliată rețelei teroriste Al-Qaeda.

Un fost ofițer din armata Regatului Unit, actual detectiv la Scotland Yard, Charles Shoebridge, a declarat pentru postul RT că armele par a fi "autentice"."Statele Unite au anunțat anul trecut că livreaza rachete antitanc, și trebuie să spun că rachete antitanc de tipul celor care apar in filmare, cele de tip TOW, către opoziția așa zis 'moderată'". Acesta a susținut că era doar o chestiune de timp până ce armele ajungeau in mâinile extremiștilor.

In luna Octombrie a anului trecut, o grupare ce purta numele de "Divizia 30", a fost antrenată și echipată de către Pentagon pentru a lupta impotriva președintelui Bashar al-Assad. In momentul in care programul de antrenament a luat sfârșit, membrii diviziei au trecut de partea grupării teroriste al-Sham cu tot armamentul si tacticile furnizate de SUA.

Shoebridge a indicat că Washingtonul nu recurge la o "selecție atentă" in momentul in care livrează armament grupărilor "moderate" din Siria. Asta in ciuda faptului ca aceștia "știu că aceste arme vor ajunge cu siguranță in mainile teroriștilor precum cei din al-Sham". Expertul a mai adăugat că nu prevede o schimbare in politica americană, avand in vedere că astfel de grupări sunt cele mai eficiente in lupta impotriva guvernului sirian.

Alte stiri din Externe

Ultima oră