America, așa cum nu am mai văzut-o.Primarul Washingtonului a instaurat starea de asediu

07 Ian 2021
America, așa cum nu am mai văzut-o.Primarul Washingtonului a instaurat starea de asediu

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt, miercuri după amiaza, Capitol Hill în ziua în care Congresul american urma să valideze victoria lui Joe Biden în alegeri.

Ședința a fost suspendată din cauza unor scene de neimaginat în Statele Unite, considerată cea mai puternică democrație din lume.

Liderii occidentali au denunțat violențele și ceea ce au numit un asalt la adresa democrației. În Washington a fost decretată starea de asediu iar militarii Gărzii Naționale au fost trimiși pentru a restabili ordinea.

Preşedintele în exerciţiu, care refuză să-şi accepte înfrângerea, şi-a chemat susţinătorii să protesteze la Washington, cu ocazia acestei sesiuni protocolare. După ce l-au ascultat, unii manifestanţi s-au îndreptat spre Congres şi poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri.

Primarul din Washington a impus restricţii de circulaţie de la 18:00, potrivit unui comunicat. Capitala marii democrații a lumii, Statele Unite, e în stare de asediu pentru că președintele în exercițiu nu poate accepta înfrângerea în alegeri, iar președintele ales nu poate fi confirmat în funcție, pentru că la Capitoliu e haos!

Congresul SUA se întrunise miercuri pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării  victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ascunzându-se în spatele ”constrângerilor” Constituţiei.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a denunţat miercuri ceea ce el a apreciat a fi lipsa de curaj a vicepreşedintelui său Mike Pence, care a anunţat că nu se va opune certificării victoriei preşedintelui ales Joe Biden.

„Asistăm la o tentativă de lovitură de stat încurajată de criminalul de la Casa Albă. Este sortită eşecului”, a scris pe Twitter reprezentantul democrat William Pascrell, referindu-se la Donald Trump, scrie agerpres.ro.

„Nu este vorba despre o manifestaţie. Este o tentativă de lovitură de stat”, a comentat la rândul ei reprezentanta Diana DeGette, denunţând „anarhia pusă la cale de propriul preşedinte”.

La rândul său, un reprezentant republican de Illinois, Adam Kinzinger, a denunţat pe Twitter o „tentativă de lovitură de stat”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră