Agențiile de presă italiene sunt în grevă, cerând menținerea abonamentelor publice!

25 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Agențiile de presă italiene sunt în grevă, cerând menținerea abonamentelor publice!

Agențiile de presă italiene sunt în grevă, sâmbătă, pentru menținerea abonametelor de stat, exact în ziua în care se împlinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma și papa Francisc efectuează face o vizită la Milano, transmiste AFP.

Protestul vizează  proiectul guvernului de a lansa o selecție de oferte pentru furnizarea de informații deschisă tuturor agențiilor europene. Potrivit agențiilor, există riscul ca unele agenții italiene să rămână fără abonamentele publice care reprezintă o parte importantă din resursele lor.

Comitetul de coordonare al birourilor agențiilor italiene consideră că acest proiect "amenință soliditatea și, în anumite cazuri, supraviețuirea redacțiilor, și riscă să compromită pluralismul de informație și protejarea intereselor informării primare italiene în fața marilor grupuri editoriale străine".

Vineri seară, ministrul care răspunde de sectorul media, Luca Lotti, a reafirmat voința guvernului de a susține pluralismul, estimând însă într-un comunicat că reprezentanții Comitetului de coordonare al birourilor agențiilor italiene au "compromis unilateral" negocierile în curs.

Comitetul a anunțat o oprire a lucrului de către 800 de jurnaliști din 14 agenții italiene — printre care Ansa, Agi și Radiocor — pentru 24 de ore începând cu ora 06.00 (05.00 GMT) sâmbătă dimineață.

Decizia de a declanșa aceast grevă sâmbătă nu este întâmplătoare, dacă ținem seama că este o zi bogată în evenimente: cei 27 de lideri europeni sunt reuniți la Roma pentru celebrarea a 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al UE,  Papa Francisc merge la Milano pentru a se întâlni cu deținuți din penitenciarul San Vittorio, iar la Roma sunt anunțate manifestații.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră