Oficial sirian: SUA a coordonat cu ISIS atacul împotriva pozițiilor Armatei siriene

26 Sep 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Oficial sirian: SUA a coordonat cu ISIS atacul împotriva pozițiilor Armatei siriene

“Armata siriană a interceptat o conversație dintre americani și SI înaintea atacului de lângă Deir Ezzor”, a declarat Hadiya Khalaf Abbas.

La 17 semptembrie, avioanele coaliției conduse de către SUA au atacat pozițiile Armatei siriene de lângă orașul Deir Ezzor, ucigând 63 de soldați sirieni și rănind alți 100. Ulterior, Pentagonul a declarat că atacul a fost un accident și că, de fapt, avioanele trebuiau să bombardeze pozițiile Statului Islamic.

Atacul împotriva trupelor guvernamentale siriene a cauzat tensiuni majore între principalii actori ai conflictului sirian, anume Statele Unite ale Americii și Rusia. Reprezentanții la ONU ale celor două superputeri acuzându-se reciproc de subminarea eforturilor de a gasi o soluție pașnică pentru încetarea conflictului vechi de cinci ani și jumatate.

În ciuda gravității acuzațiilor aduse la adresa Statelor Unite, Hadiya Khalaf Abbas nu a prezentat dovezi care să susțină aceste acuzații, rezumându-se la a declara că detaliile vor fi făcute publice mai târziu.

În spatele pledoariilor pentru încetarea conflictului, a documentarelor și a reportajelor din teren ce ilustrează situația tragică a civililor și a luptătorilor deopotrivă, majoritatea actorilor de pe scena teatrului de război sirian se rezumă la a face acuzații fără a avea dovezi pentru a le demonstra, dând dovadă de iresponsabilitate, cinism și dezinteres cras față de dramele trăite de oamenii loviți direct de bombardamente și de lipsurile generate de conflict. Aceste drame sunt mai apoi exploatate, prelucrate și livrate consumatorilor de media din ambele emisfere ale planetei, cu scopul de a consolida suportul popular pentru promovarea unor interese pur geopolitice și deloc umanitare.

În umbra evenimentelor recente, peste care se adaugă lipsa totală de comunicare și încredere dintre Moscova și Washington, sfârșitul coșmarului sirian este și mai departe de final. Sute de bărbați, femei și copii vor continua să se înece în încercarea disperată de a trăi, iar marii exportatori de armament vor continua să facă profituri uriașe pe spatele acestor drame.

Alte stiri din Externe

Ultima oră