General rus: Rachetele din Kaliningrad țintesc sistemele antirachetă din Europa

17 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
General rus: Rachetele din Kaliningrad țintesc sistemele antirachetă din Europa

NATO a criticat dur Rusia pentru amplasarea sistemului de rachete în enclava sa Kaliningrad, aflată între Lituania și Polonia, ambele membre ale NATO.

"Desfășurarea în apropiere de granițele Alianței a unor rachete care pot transporta focoase nucleare nu ajută la diminuarea tensiunilor. Avem nevoie de mai multă — și nu de mai puțină — transparență și predictibilitate în privința activităților militare, pentru a evita incidentele și riscul unor neînțelegeri", a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al NATO.

Rachete Iskander vor ținti sistemele antirachetă din Europa

La sfârșitul săptămânii trecut, general colonelul (în rezervă) Vladimir Șamanov, președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat, a declarat într-un interviu acordat televiziunii publice ruse că sistemele sistemele de rachete Iskander vor fi orientate asupra instalațiilor antirachetă din Europa.

Rachetele Iskander în regiunea Kaliningrad "vor fi îndreptate în primul rând împotriva acelor obiective care perturbă echilibrul de forțe și care au fost instalate sau urmează să fie amplasate în viitorul apropiat în cadrul așa-numitului scut de apărare antirachetă", a declarat Șamanov, conform delfi.lt.

Fostul gereal rus a precizat însă că desfășurarea acestor sisteme de rachete nu încalcă acordurile încheiate între fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan.

"Acestea sunt niște arme extrem de eficiente, în deplină concordanță cu parametrii stabiliți de acordurile privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune", a explicat fostul comandant al trupelor aeropurtate ale Rusiei.

Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către Gorbaciov și Reagan, le interzice Rusiei și Statelor Unite să producă, testeze și să desfășoare rachete balistice și de croazieră la sol, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 km.

Conform datelor oficiale, versiunea Iskander-M, amplasată cu o săptămână în urmă în Kaliningrad, are o rază de acțiune de circa 500 km.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră