Cazul Ekeng: Medicul de pe ambulanță, acuzat de ucidere din culpă. Nu i-a făcut fotbalistului nicio manevră de resuscitare!

30 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
Cazul Ekeng: Medicul de pe ambulanță, acuzat de ucidere din culpă. Nu i-a făcut fotbalistului nicio manevră de resuscitare!

"Pe baza probatoriului administrat în cauză până în prezent, în sarcina suspectei s-a reţinut că, fără a evalua complet starea pacientului, medicul de urgenţă nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul PATRICK EKENG, medicul DUŢĂ ELENA-MIHAIELA nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului.

În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui PATRICK EKENG fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului DUŢĂ ELENA-MIHAIELA de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că PATRICK EKENG se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la 6 mai, după ce s-a prăbușit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo și Viitorul Constanța, fără un contact cu un adversar în prealabil.

După intervenția staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanță, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar șapte minute.

Martorii oculari au relatat că medicul Mihaela Duță de pe ambulanța Puls a intervenit foarte târziu.

Potrivit medicului legist Abdo Salem, în urma autopsiei efectuate la Institutul Național de Medicină Legală, s-a constatat că jucătorul dinamovist avea o problemă la inimă.

"Am constatat inima mai mare și pentru un sportiv. (...) Această hipertrofie predispune la tulburări de ritm și stop cardiac. A avut o problemă cardiacă — aceasta a fost cauza decesului", a afirmat legistul.

Procurorii au deschis un dosar penal în cazul decesului jucătorului Patrick Ekeng sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale doar pentru faptă.

Transferat în luna ianuarie, Ekeng a evoluat pentru Dinamo în 11 meciuri, în trei competiții, marcând un gol important în derby-ul cu Steaua din semifinalele Cupei României, încheiat la egalitate, 2-2.

____________________

Citește și:

Sondaj de ULTIMĂ ORĂ în SUA, cu rezultat surpriză. CUTREMUR la prezidențiale

Dumneavoastră din ce bani aveți mașina asta? Director la stat: "De la mă-ta!" (VIDEO)

BREXIT. Iohannis a anunțat ce urmează să se întâmple cu românii din Marea Britanie (VIDEO)

Turcii renunță la ofertele all-inclusive: Dezastrul abia începe!

Ponta se afla la Istanbul când au avut loc atentatele: "Eram în mașină, la 10 minute de aeroport"

Imagini de colecție! Papa Francisc coborând dintr-un Logan alb, în Armenia (VIDEO)

MOMENTE DRAMATICE într-un parc de distracții! Un roller-coaster a deraiat și a intrat într-un carusel (VIDEO)

Cum a câștigat un britanic 220 de milioane de lire într-o singură zi din BREXIT

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră