Cine este cea mai bogată româncă, cea care l-a convins pe Trump să candideze

20 Noi 2016 | scris de Cristi Semeghin
Cine este cea mai bogată româncă, cea care l-a convins pe Trump să candideze

Istoria nu este deloc complicată. Conform distribuției voturilor, Trump a devenit președinte al Statelor Unite cu ajutorul muncitorilor caucazieni și al celor din mediul rural, din statele din nord, care au votat împotriva elitelor, dar, ca de obicei, nu aceștia vor fi și cei care vor avea un beneficiu imediat în urma opțiunii alese...

John Paulson, proprietarul companiei Paulson & co, este un abil manipulant al piețelor financiare, care a reușit să strângă o avere bunicică, de câteva miliarde de dolari. Printre cele mai bune afaceri realizate de Paulson se poate nominaliza specularea crizei financiare din 2007, când fondul său de investiții a câștigat peste 15 miliarde de dolari.

John Paulson a fost una personalitățile cu un cuvânt greu în lumea Wall Street, care a susținut încă de la început candidatura lui Trump la prezidențiale. În iunie, Paulson a găzduit chiar o acțiune de strângere de fonduri pentru candidatul republican, într-un club exclusivist din Manhattan - Le Cirque, unde plăcerea de a fi văzut în lumea bună a New-York-ului a costat de la 250,000 de dolari în sus.

Încă din luna august, recunoștința lui Trump s-a revărsat asupra lui Paulson, acesta fiind cooptat în echipa consilierilor economici ai miliardarului cu părul roșu. Presa americană notează că printre alte conturi ale susținătorilor lui Donald Trump, cele ce-i aparțin lui John Paulson vor fi extrem de încântate de deciziile economice ale noului executiv american, ce urmează să se instaleze la Casa Albă începând cu 20 ianuarie 2017.

Jurnaliștii americani estimează că Paulson și grupul de interese pe care îl reprezintă au mizat pe un loz câștigător, și că vor reuși să câștige câteva miliarde de dolari.
Este vorba de acțiunile fondurilor de garantare a investițiilor imobiliare, Federal Housing Finance Agency și Federal Home Loan Mortgage Corporation, protejate de stat și oprite de la tranzacții bursiere în timpul crizei financiare din 2008, pe care Paulson și asociații săi le-au răscumpărat la prețuri derizorii, sperând că la un moment dat vor avea posibilitatea de a face presiuni asupra guvernului american pentru a recapitaliza aceste instituții. Și momentul a sosit, analiștii economici fiind de părere că această acțiune este în topul priorităților pentru viitoarea Administrație Trump, iar câștigul ar putea fi enorm, estimându-se că prin plasarea lor la bursă, o acțiune ar putea sări de la o valoare de câțiva cenți la 30-40 de dolari.

Și acum despre relația acestei povești cu România, speculată din plin de presă. Pentru că... actuala soție a lui Paulson, totodată și fosta sa asistentă personală, este Jenny Paulson, probabil fostă Jeni Zaharia, cum aveam și noi în România, până în anul în care s-a hotărât să lase plaiurile strămoșești în urmă și să plece în Statele Unite, acolo unde fratele său, George, fost atlet, fugise înainte de 1989, după un cantonament în Grecia. 

Despre George Zaharia se mai pot spune doar următoarele lucruri, sustrase dintr-un tabloid din România - "vazandu-se intr-o tara democratica, fostul atlet s-a apucat de taximetrie, meserie de care s-a atasat foarte mult". Despre sora sa, Jenny, nu se mai poate spune același lucru, ea reușind să se atașeze din plin șefului său, cu care s-a căsătorit în anul 2000, și alături de care se situează pe locul 42 în topul Forbes, al celor mai bogați americani.

Familia Paulson este foarte activă din punct de vedere filantropic. Cei doi fac donaţii anuale de peste 25 de milioane de dolari, în special către Universitatea din New York şi către spitale. De asemenea, Jenny şi soţul ei au donat 100 de milioane de dolari pentru conservarea parcului Central Park din New York.

E greu de crezut, dar nu imposibil, că Trump s-ar fi decis să candideze la sugestia lui Jenny Paulson, așa cum spun mai multe site-uri din România, dar poți să te opui pe deplin unei astfel de idei? Doar noi, românii, încă de la daci, facem și desfacem tot ce se întâmplă în istoria lumii, nu? :)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră