Ecuaţia Alep. Ce se întâmplă dacă Turcia şi Arabia Saudită intră în Siria

14 Feb 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Ecuaţia Alep. Ce se întâmplă dacă Turcia şi Arabia Saudită intră în Siria

Oficialii saudiţi au precizat că aceasta desfaşurare de forţe face parte din cadrul operaţiunilor planificate în cadrul coalitiei antiteroriste conduse de SUA.

 

Totuşi, presa internaţională vorbeşte şi de o posibilă intervenţie terestră a forţelor turce şi saudite, operaţiune de care cele două ţări au vorbit în ultimul timp.

 

De altfel, oficiali ai armatei saudite au afirmat ieri că armata pune la punct detaliile unei asemenea intervenţii în Siria şi că,probabil, în urmatoarele zile , va fi posibilă o operaţiune la sol.

 

Acum trei zile al-Assad a avertizat că o intervenţie terestră în Siria va atrage riposta armată a regimului de la Damasc. Iar premierul rus Dmitri Medevedev a declarat la Munchen că o asemenea acţiune militară ar putea declanşa un nou război mondial.

 

Un lucru e clar:se negociaza intens în culise pe această temă pentru că intervenţia terestră a coaliţiei antiteroriste ar duce la un conflict nu numai cu Damascul ci şi cu Rusia ale cărei forţe aeriene sprijină regimul Bashar al- Assad.

 

Iar Turcia şi Arabia Saudita au o mare dilema: lasă Alep-ul să cadă în mâinile regimului de la Damasc sau intră în Siria pentru a salva oraşul? Pierderea acestui punct strategic face să dispară din ecuaţia militară a acestui război a opoziţiei armate,opoziţie susţinută de cele două ţări.

 

Probabil că săptămâna care începe va arăta spre ce se îndreapta conflictul din această regiune.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră