Cu salariul la cântarul oficial

10 Apr 2017 | scris de Cătălin Roșioru
Cu salariul la cântarul oficial

S-a tot vorbit zilele astea şi se tot vorbeşte în continuare despre majorarea salariilor în zona bugetară. S-au făcut simulări, prognoze, scenarii. Nu stau să discut acum despre dacă e bine sau e rău, dacă e oportun sau nu, dacă majorările vor ţine cont sau nu de criterii de eficienţă.

Nu, o să încerc să vă prezint un scenariu pe care n-am auzit să-l fi luat cineva în discuţie.

Bun, deci se măresc salariile în zona bugetară şi subliniez asta, pentru că de cele mai multe ori măsura a fost prezentată de parcă s-ar mări salariile tuturor cetăţenilor angajaţi în vastele câmpii ale muncii. Şi am vaga impresie că asta a şi fost intenţia.

Ce credeţi că se va întâmpla cu preţurile? Da, aţi ghicit, în cel mai pur stil mioritic, o vor lua în sus. Aduceţi-vă aminte că a fost nevoie de doar câteva luni ca să fie practic anulată reducerea de TVA şi nu mai durează mult şi revin şi preţurile la carburanţi, diminuate după ce-a dispărut supraacciza.

Că doar n-or să stea oamenii de afaceri pe coadă, să nu tragă un ce profit.

În zona privată salariile sunt deja gândite pe principii de productivitate, eficienţă, optimizare, aşa că sunt slabe speranţe să crească, că vorba ceea, creşti salariile, tăi din profit.

Şi atunci, ce se va întâmpla? Simplu, toată zona privată va "beneficia" de o reducere a puterii de cumpărare, adică de o diminuare în termeni reali a salariilor.

Şi-uite-aşa se împuşcă doi iepuri dintr-o lovitură, că aşa ne trebuie, mama nostră de corporatişti multinaţionali!

Alte stiri din Editorial

Ultima oră