Adevărul despre curent

25 Iul 2020 | scris de dr. Vasi Rădulescu
Adevărul despre curent

Am tot scris în ultimii ani despre curent și oamenii mă asociază imediat cu mitul, mă tăguiesc prin comentarii, îmi trimit postări pe subiect. Mă amuz, ne amuzăm cu toții și ne înfrumusețăm zilele. Dincolo de acestea, să nu credeți că nu am parte de atacuri, de multe ori furibunde, din partea celor care susțin sus și tare că habar nu am medicină, că există curent, că el dă afecțiuni, că avem studii în acest domeniu, iar eu trebuie să mă potolesc cu această caterincă.

În primul rând, expresia a trage curentul este utopie curată. Un front mișcător de aer nu are cum să te tragă, ci poate doar să te împingă puțin. În al doilea rând, trăim, slavă cerului, în era medicinei bazate pe dovezi, iar până acum nu s-a publicat nicio dovadă clară care să susțină o corelație între curentul de aer și vreo patologie. Nici în România, nici în altă țară. Nu suntem singurul popor tras de curent. Am observat același lucru la sârbi, dar mult estompat. Popoarele balcanice au oareșce sensibilitate aici (și la mituri în genere). Nordicii nici nu știu de așa ceva.

Am primit cu satisfacție o captură a unui slide de curs ținut de o doamnă doctor primar și Conferențiar din Brașov, în care apărea cu capslock, mare de tot: NU EXISTĂ CURENT!!!!!

În literatura de specialitate se cunosc cauze clare pentru durerile de măsele, sinuzite, cefalee și ce mai vreți, și niciuna nu este în corelație cu expunerea la curent. Nici nevralgia a frigore nu are treabă cu curentul de aer. La noi, toate bolile din univers sunt date de acest mișel care ne vrea răul cu orice preț, ne pune să dăm bani pe cipilici, brâulețe și vată, ne ține ca-n cuptor în autobuze, ne coace vara în apartamentele cu ferestre închise ermetic. Ticălos mai mare noi n-am văzut.

Fiecare om descrie curentul în fel și chip. Cei tineri se amuză pe seama lui. Cei mai în vârstă se înspăimântă. Dacă le spui, ca medic, că nu există așa ceva, ești automat cel mai prost medic din lume. Poate chiar te-a tras și pe tine curentul la cap, ia să-ți faci niște controale, nenicule, că strici tu dispoziția oamenilor cărora nu le arde de nicio glumă. Suntem, până la urmă, un popor tare ciudat. Plutim în mituri. Unii gustă toate prostiile livrate pe internet, la televizor, prin ziare. Alții nu verifică nicio informație. Mulți se lasă duși cu zăhărelul. Unii își pierd orice șansă de vindecare apelând la impostori naturopați, biorezonanțe, spiriduși, îngeri, frecții, ace încălzite, diete cu sucuri, toate minunile.

Avem nevoie ca de aer de educație medicală de calitate, făcută de medici, pentru toate categoriile de vârstă. Trebuie să luptăm cu toții împotriva fenomenului fake news. Trebuie să nu mai dăm share atât de ușor la toate bazaconiile. Trebuie să schimbăm postul atunci când vedem invitate care operează apendicita cu mâinile goale, fără deschiderea pacientului. Trebuie să gândim cu creierele noastre. Trebuie să fim atenți la toți impostorii care au apărut aici ca ciupercile după ploaie.

Avem prea multe mituri. E mare nevoie să ne mai scuturăm de ele. Pe cel cu curentul îl putem păstra, e amuzant, ar fi păcat să ne debarasăm de el. Presimt că va deveni cândva, nu foarte târziu, brand de țară, cu logo, campanie, bugete de zeci de milioane de euro….

Autor – Vasi Rădulescu, www.leapșadesănătate

Alte stiri din Editorial

Ultima oră