Calendar ortodox 24 august: Sfântul Sfinţit Mucenic Eutihie

24 Aug 2015 | scris de Cristi Severin
Calendar ortodox 24 august: Sfântul Sfinţit Mucenic Eutihie
Biserica ortodoxă face, an de an, la 24 august, prăznuirea Sfântului Sfinţit Mucenic Eutihie, ucenicul Sfântului Apostol Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu, şi al Sfântului Apostol Pavel.
Sinaxarul ne spune că, acest Sfânt, umplându-se de darul lui Dumnezeu, şi urmând Sfântului Apostol Pavel, a mers cu mare îndrăzneala la propovăduire şi, surpând capiştile idoleşti, a răbdat legături şi bătăi, şi a pătimit vreme îndelungată în temniţă, unde primea pâine din cer. Prigonitorii lui l-au băgat în foc şi l-au dat pradă fiarelor sălbatice, dar Domnul l-a apărat, astfel, scăpând din încercările cumplite, a mers acasă, la Sevasti, unde, a răposat în Domnul la bătrâneţe.
Tot în această zi se face pomenirea Sfântului Mucenic Tation (sau Tatian). Acest Sfânt Mucenic a trăit în Bitinia şi a suferit mucenia sub împăratul Diocleţian (284-305). “El era din locul ce se numea Mantineu, ce este mai jos de Mitropolia cetăţii lui Claudie, din Eparhia Onoriadei. Deci, fiind prins pentru că credea în Hristos, a stat de faţă în Claudiopole înaintea guvernatorului Urban. Şi mărturisind că este creştin a fost băgat în temniţă, şi iarăşi a fost scos la întrebare şi stând cu puterea lui Hristos în credinţă, a fost bătut cu toiege şi sfâşiat cu unghii de fier. Deci sosind la poarta cetăţii, şi făcându-şi semnul Crucii, şi auzind glas de sus care îi binevestea bunătăţile ce-l aşteptau, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu” (Vieţile sfinţilor de peste tot anul).

Alte stiri din Credinta

Ultima oră