UPDATE. Salonul Internațional de Carte Bookfest se deschide la pavilionul Romexpo. SUA, ţară invitată de onoare

30 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Salonul Internațional de Carte Bookfest se deschide la pavilionul Romexpo. SUA, ţară invitată de onoare Galerie foto (2)

Salonul Internațional de Carte Bookfest se deschide miercuri la pavilionul Romexpo din Capitală. Vor fi peste 150 de expozanți, care vor oferi publicului aproape un milion de cărți.

La deschidere vor participa președintele Klaus Iohannis, ministrul Culturii, George Ivaşcu, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, alți diplomați și oameni de cultură. Statele Unite sunt invitatul de onoare al evenimentului. 

Desfăşurată timp de cinci zile, în perioada 30 mai - 3 iunie, pe o suprafaţă cu 50% mai mare decât în anii trecuţi, de peste 15.000 mp, ediţia din acest an a Bookfest prilejuieşte întâlnirea cu nume de prestigiu ale culturii noastre - Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Varujan Vosganian, Vintilă Mihăilescu, Andrei Pleşu, Tatiana Niculescu, dar şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, fiind doar câteva dintre personalităţile care marchează agenda salonului.

Potrivit organizatorilor, pentru împătimiţii de lectură circa un milion de cărţi vor fi oferite la această ediţie, cu reduceri care merg până la 80% din preţul de copertă, câteva sute de evenimente, proiecţii de filme şi lansări de carte de care publicul se poate bucura în cele cinci zile de Bookfest.

Participarea SUA din acest an, ca ţară invitată de onoare, se desfăşoară sub motto-ul "Celebrating the South" şi prilejuieşte publicului român întâlnirea cu autori americani din diverse domenii. Astfel, vizitatorii Bookfest se vor întâlni cu romancierul şi dramaturgul Domnica Rădulescu - stabilită în SUA din 1983, atunci ca refugiat politic; poeta şi autoarea de romane istorice Sarah Kennedy; poeta Tara Skurtu, stabilită la Bucureşti, şi Sucheta Rawal - apreciată autoare de cărţi pe teme culinare şi jurnale de călătorie.

"Pentru noi e provocator și foarte important să fim invitaţi de onoare la acest salon. Am vrut să facem ceva mai vesel, mai creativ, împărtășind cu țara gazdă, România.

Am decis să ne concentrăm pe sudul Statelor Unite și am invitat patru scriitoare, infulențate evident de Sud, ca formație sau ca profesie. Și Sudul e o parte a personalităților creatoare. Şi am ales să aducem scriitori femei pentru a vorbi mai ușor și de problematica socială sau cea de gen împreună cu scriitorii și publicul român.

În plus, împreună cu ambasadorul Hans Klemm vom avea și un eveniment special, despre Matei Călinescu, profesorul său de România, așa cum obișnuiește să spună, pentru că prin intermediul acestuia afla domnul Klemm, cu mult timp în urmă, despre cultura țării în care este acum ambasador", a declarat pentru Radio România Actualităţi, consilierul pentru presă și cultură al Ambasadei Americane, Roland Hawkins.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Bucureşti. Pentru al treilea an consecutiv, Bookfest este organizat sub înaltul patronaj al preşedintelui României. 

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la deschiderea Bookfest, că un eveniment dedicat cărţii reprezintă întotdeauna un prilej de bucurie pentru cititori, un semn de normalitate pentru cultura română, dar şi o dovadă a responsabilităţii faţă de tineri.

"Bookfest continuă tradiţia iniţiativelor precedente şi ne demonstrează că în România există suficienţi cititori, scriitori şi editori care nu şi-au pierdut încrederea în cuvântul scris", a spus Iohannis în deschiderea salonului de carte.

El a precizat că se numără printre cei care cred în "legătura dintre carte, educaţie şi consolidarea democraţiei". 

Alte stiri din Carte

Ultima oră