ANGELUS 2015. Premiul special al cititorilor pentru Lucian Dan Teodorovici

14 Oct 2015
ANGELUS 2015. Premiul special al cititorilor pentru Lucian Dan Teodorovici
Lucian Dan Teodorovici a obtinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, in cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, editia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil si in editie digitala).

Premiul „Natalia Gorbaniewska” a fost creat in 2013, anul mortii poetei si disidentei ruse si presedinta a juriului Premiului ANGELUS. Premiul se acorda in urma voturilor online.

Gala de decernare a Premiului Literar ANGELUS – cea mai importanta distinctie in domeniul creatiei de proza pentru un volum tradus in limba polona – va avea loc simbata, 17 octombrie 2015, la Wrocław. Mai multe detalii, aici.

Editia polona a romanului a aparut la Editurile Amaltea/ATUT, in traducerea Radosławei Janowska-Lascar, prilej cu care, in luna februarie a acestui an, autorul si-a intilnit cititorii din Varsovia, Cracovia, Wrocław, Poznań si Gdańsk.

Ceilalti sase scriitori selectati in etapa finala: Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) si.Serhij Żadan (Ucraina).

In competitie au fost inscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la inceputul lunii august, in etapa semifinala. Mai multe detalii, aici.

De la prima editie a Premiului ANGELUS, in 2006, Romania a mai obtinut o singura nominalizare pe lista scurta, in 2010: Norman Manea pentru romanul Intoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).

Una dintre cele mai apreciate si mai elogiate aparitii ale anului editorial 2011, Matei Brunul a fost distins cu Premiul literar „Augustin Fratila”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, Premiul pentru Proza al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din Romania si a fost desemnat „Cartea anului” de catre revista Contrafort.

Matei Brunul a mai aparut in Franta (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) si Ungaria (Libri Kiadó) si va mai fi tradus si publicat in Turcia (Dedalus), Macedonia (Bata Press) si SUA (Dalkey Archive Press). 

Alte stiri din Carte

Ultima oră