Master Chef de România. Cu Patrizia Paglieri "Pe tocuri în bucătărie"

20 Noi 2015 | scris de Dănuț Deleanu
Master Chef de România. Cu Patrizia Paglieri

În fond, „lucrarea” a fost „preparată” în două etape: o treime din carte, într-o joacă ce s-a vrut a sta sub masca serioasă a interviului, sunt întrebări, răspunsuri şi poze din albumul de familie al Patriziei. De acum, cei care vor citi cartea vor şti unde s-a născut, unde a copilărit, de la cine şi cum a învăţat bucătărie, când a venit în România, ce a însemnat televiziunea şi rolul de „Master Chef”, dar şi rolul angajant, de mamă grijulie, unde „ingredientul” principal din viaţa ei este fiul său, Francesco, etc. Pe cuprinsul celorlalte două treimi ale lucrării sunt reţetele „secrete” ale Patriziei, de la paste şi grisine, până la preparate din peşte spadă, somon, fructe de mare, cotlet de miel în crustă de migdale şi piure de păstârnac ori muşchi de vită cu sos de oţet balsamic. La loc de cinste stau şi câteva reţete de îngheţată (care tare mult îi mai place Patriziei!) şi câteva propuneri culinare pentru apropiatul Crăciun.

De ce se numeşte cartea „Pe tocuri în bucătărie”? Pentru a nu lăsa loc speculaţiilor, interpretărilor ori exaltatelor fantezii, personajul principal recunoaşte imediat: „Dacă nu aş fi gătit, mi-aş fi deschis un magazin de pantofi”. Îi plac pantofii cu toc înalt, dar a purtat şi balerini comozi. Când merge în bucătărie, în control, alege pantofii cu toc. Dimineaţa, când stă în bucătărie 4-5 ore, preferă papucii. Ce reprezintă bucătăria pentru ea? „Bucătăria este teritoriul unde îţi realizezi visurile gastronomice şi unde doreşti să faci lumea fericită. Să transferi o parte din tine, din bucuria ta celui căruia îi oferi mâncarea gătită de tine. Dacă îţi iese această pasenţă, apare şi succesul, aprecierea, fie în Italia, fie în România sau în lumea largă. Revelaţiile culinare plăcute sunt date de gustul bun al mâncării făcute cu drag”.

Are zâmbet larg, dantură perfectă, o admirabilă strălucire a chipului, ochi luminoşi, buze roşii ca sângele (Marius Tucă a fost mai plastic în caracterizare!). Este tunsă scurt, poartă mereu pantofi cu toc înalt şi preponderent o ţinută de culoare neagră. Şi e numai zâmbet! Un zâmbet care o învăluie, o face caldă, plăcută tuturor. Aşa este Patrizia Paglieri, partea feminină a juriului de la Master Chef. Dacă puţini români au privilegiul de a-i gusta preparatele şi a-i recunoaşte calităţile de „şef” în bucătărie, toţi ceilalţi o recunosc după zâmbet. După naturaleţea şi lumina ascunse în el. Pentru că Patrizia nu afişează un zâmbet „profesional”, ci un zâmbet cald şi încăpător cât lumea.

Mâine, 21 noiemnbrie, la Mall Băneasa, la ora 16, Patrizia Paglieri îşi va lansa cartea „Pe tocuri în bucătărie”. Celor prezenţi la eveniment le urăm „poftă bună” la autografe!

Alte stiri din Carte

Ultima oră