Editura Larousse criticată de Ambasada Ucrainei pentru că a plasat Crimeea în Rusia

14 Oct 2015
Editura Larousse criticată de Ambasada Ucrainei pentru că a plasat Crimeea în Rusia
Ambasada Ucrainei în Franţa îşi exprimă pe Twitter  surpriza şi dezamăgirea faţă de celebra editură Larousse, considerând că se impune o „corecţie”. Geografia editurii Larousse nu este pe placul tuturor, scrie Le Point. Reputata editură franceză a provocat o polemică, plasând, în ediţia atlasului socio-economic al tuturor ţărilor lumii pentru 2016, Crimeea în Rusia şi nu în Ucraina, dovadă fotografia de pe reţelele de socializare. Totuşi, în versiunea pe internet a hărţii, Crimeea este aşezată în Ucraina. Ambasada Ucrainei în Franţa nu a ezitat şi a recţionat. Ea şi-a exprimat „ surpriza foarte dezamăgitoare faţă de Larousse”, cerând o corecţie. Mesajul pe Twitter a fost asociat unui hashtag „CrimeaIsUkraina”, scrie Le Point.

Crimeea, administrată de Kiev din 1954, a fost anexată cu forţa de Rusia în martie 2014, obligând Uniunea Europeană să aplice numeroase sancţiuni economice Moscovei. Comunitatea internaţională consideră, totuşi, această anexare ilegală. De altfel, Naţiunile Unite nu au validat referendumul de autodeterminare, precizează Le Point.

Editura Larousse nu este  singura criticată pentru ca a plasat Crimeea în Rusia. Manualele editate de Universitatea Oxford sunt, de asemenea, în vizorul internauţilor şi Ambasadei Ucrainei în Regatul Unit. Într-o scrisoare către editură Ambasada Ucrainei în Regatul Unit sublinia că regretă profund că manualul îi induce în eroare pe studenţi, susţine însărcinatul cu afacerile al Ucrainei în Regatul Unit, adăugând că crede sincer că este vorba de o gravă eroare a editorilor, care nu are nimic de-a face cu scandaloasa campanie de propagandă dusă de Rusia pentru a-şi justifica crimele”. 

Alte stiri din Carte

Ultima oră