Cabine telefonice transformate în biblioteci

02 Iun 2015
Cabine telefonice transformate în biblioteci
 Oraşul francez Rueil Malmaison, din departamentul Haute-de-Seine, va deschide la 13 iunie nici mai mult, nici mai puţin de nouă biblioteci. Dar acestea nu vor fi unele obişnuite, ci de tip nou. Particularitatea lor? Cărţile vor fi instalate în foste cabine telefonice. Transformate graţie unor ucenici zidari, cabinele telefonice, lăsate în paragină de evoluţia tehnologiei, care le-a făcut inutile odată cu apariţia telefoanelor mobile, vor trăi o a doua tinereţe, scrie Le Figaro.

Cărţile vor putea fi consultate şi împrumutate liber, aşa cum relatează „Livres Hebdo”.

Patrick Ollier, primarul UMP al localităţii, a botezat acest dispozitiv „Cărţi în libertate”. Pentru a popula rafturile acestor biblioteci, municipalitatea a lansat un apel pentru donaţii. Cabinele se vor baza apoi pe modelul „book-crossing”. Ideea este aceea de a se permite accesul liber la cărţi. Oricine poate împrumuta şi apoi restitui, sau nu, cartea. Şi, de ce nu, oricine poate aduce alte cărţi pentru dotarea bibliotecii. Acest principiu funcţionează foarte bine în multe ţări anglo-saxone.

Încă recentă în Franţa, acest gen de iniţiativă se bucură de succes în unele ţări. Este şi cazul oraşelor Praga sau New York, care au lansat operaţiuni similare încă din 2012.

Alte stiri din Carte

Ultima oră