A murit scriitorul brazilian Rubem Fonseca

16 Apr 2020 | scris de A.A.
A murit scriitorul brazilian Rubem Fonseca

Scriitorul brazilian Rubem Fonseca a murit miercuri, la vârsta de 94 de ani, în urma unui infarct, conform unui anunţ făcut de familia sa, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"A fost un infarct. Era la el acasă, s-a simţit rău, a fost dus la spital (...) Şi-a pierdut cunoştinţa pe drum, au încercat să-l resusciteze, dar nu a supravieţuit", a declarat ginerele său, Pedro Correa do Lago siteului de ştiri brazilian UOL.

Născut din părinţii portughezi, la 11 mai 1925, la Juiz e Fora din statul Minas Gerais, Rubem Fonseca a fost romancier, scriitor, scenarist şi critic de film.

Stilul său brut, sec, erotic, înfăţişând viaţa din zonele joase urbane, i-a adus suferinţa provocată de cenzură, de mai multe ori, în timpul dictaturii (1964-1985).

Primul său roman, "O Caso Morel" (1973), care cuprinde scene de violenţă şi sex, a fost confiscat de poliţie, la fel şi câteva dintre nuvelele sale.

Scriitorul, care a locuit la Rio de Janeiro încă din copilărie, a studiat pentru prima dată dreptul, înainte de a intra în rândurile poliţiei şi de a deveni comisar, în 1952, ceea ce i-a influenţat activitatea.

Romanul "Agosto" (1990) este una dintre cele mai importante opere ale lui Rubem Fonseca.

Scriitorul, căruia nu i-a plăcut să acorde interviuri, a fost laureat cu premiul Camoes, în 2003 - cea mai importantă distincţie în limba portugheză - şi cu premiul brazilian Machado de Assis, în 2015, pentru întreaga operă. 

Alte stiri din Carte

Ultima oră