Interpreta Niculina Merceanu:
“Am ajuns la o partitură cu…65 de pagini!”

03 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
Interpreta Niculina Merceanu: <br /> “Am ajuns la o partitură cu…65 de pagini!”
De mai bine de 40 de ani poartă în inimă cântecul oltenesc. Interpreta Niculina Merceanu îşi sărbătoreşte la 3 iunie ziua de naştere. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”

S-a născut la început de Cireşar într-un orăşel din provincie, Corabia, şi a debutat în 1968 la “Steaua făra nume”. A absolvit Facultatea de Muzică din Timişoara şi a fost profesor la Palatul Copiilor din Capitală, Catedra de folclor, apoi a realizat emisiuni folclorice la TVR. Frumuseţea plaiurilor olteneşti a îmbiat-o, de ceva vreme, să se întoarcă acasă…

“Toată viaţa am fost într-un permanent «contratimp»! Muzica mi-a fost îngerul păzitor în această luptă, m-a însoţit zi şi noapte, mi-a făcut visele frumoase şi n-am băgat de seamă că timpul mi-o ia înainte! Din «colaborarea noastră» am ajuns la o partitură cu…65 de pagini! Foarte puţine pauze în această creaţie dumnezeiască! Dacă încerc să răsfoiesc aceste pagini, realizez că am trăit frumos aceşti ani. Zdrobeala mea n-a fost în zadar, simţind fiecare clipă care a trecut”, spune, fără regrete, interpreta.

“COPILĂRIA…ce frumoasă a fost! Mama şi tata mi-au mângâiat-o cu dragostea lor, m-au învăţat cum să trec peste greutăţi, să aleg şi să iubesc tot ce-i frumos şi bun. Mama mi-a dăruit, ca tovarăş de drum, muzica, muzica noastră, românească. Apoi mi-am făcut alt prieten: cartea! Nu ştiu ce m-aş fi făcut fără ele!  ADOLESCENŢA! Atunci am început să descopăr tainele şi frumuseţea muzicii, apoi TINEREȚEA a fost copleşitoare când am cunoscut dragostea, divină când am auzit strigătul primului copil apoi al celui de al doilea! Şi când cei doi fii mi-au dăruit trei nepoţei- doi băieţi şi o fetiţă… Doamne, atunci am spus că sunt cea mai bogată mamă din lume! De-atunci am lăsat timpul să treacă slobod, să nu-l mai bag în seamă, chiar să-l sfidez. Pot spune cu adevărat că am fost un om dăruit de Dumnezeu şi de părinţi, cu un destin frumos chiar fericit! Muzica a fost ţelul vieţii mele pe care m-am străduit să-l ating ca profesor, realizator şi prezentator la TVR şi în continuare ca preşedinte al Asociaţiei Culturale “La noi la români”. Bogăţia mea spirituală o întorc neamului meu prin cântecele culese atâţia ani, pentru a le îndulci viaţa. Şi, dacă ar fi să-mi fac bilanţul acestor ani, aş concluziona că am trăit şi trăiesc frumos şi demn, am foarte mulţi prieteni pe care-i preţuiesc, celor care mi-au fost alături în momentele de cumpănă- întreaga mea gratitudine şi… chiar pe cei care au încercat să-mi abată din drum destinul, nu-i voi uita deoarece m-au făcut să ştiu să aleg grâul de neghină!”, spune Niculina Merceanu, accentuând asupra unui important aspect: “Timpul cu care «m-am războit» atâţia ani, mi-a demonstrat că lucrul cel mai scump de pe pământ este FAMILIA şi că bogăţia cea mai mare sunt COPIII! Pentru toţi toţi românii din toată lumea, gândul cel mai frumos al unui român adevărat!”




Alte stiri din Calendar

Ultima oră