Astăzi este ziua ta - Prof. univ. dr. Radu Rey

17 Sep 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Prof. univ. dr. Radu Rey

Dintotdeauna, de la dacii cei liberi și până în zilele noastre a existat și există o populație constantă ce și-a dus și-și duce traiul la poalele munților Carpați, până spre pășunile verzi scăldate în rouă și-n soare, vara, și albite de zăpezi, iarna. Pentru această populație muntele și codrul n-au fost „frate cu românul” numai în vremurile de bejenie ori în timpul haiducilor, ci au fost singura lor sursă de viață și trai. Cel care și-a dedicat o mare parte din existență luptei pentru drepturile muntelui, cercetării realității, tradițiilor, particularităților economice, sociale, culturale din zonele de munte europene este prof. univ. dr. Radu Rey.

S-a născut la 17 septembrie 1940, în Vatra Dornei, județul Suceava, și și-a început cariera ca medic veterinar, doctor în medicina veterinară. Astăzi este președintele Comisiei de Montalogie a Academiei de Științe Agricole și Silvice, principalul autor al Legii Muntelui și cel care a creat Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Montalogie și Centru pentru Dezvoltare în Carpați.

Totodată, este cel care a fondat, ajutat de colaboratori la fel de implicați ca și el, primele instituții consacrate zonelor de munte din țara noastră: Comisia Zonei Montane din România (1990), Agenția Națională a Zonei Montane (1994), Institutul de Montalogie – Sibiu (1991), Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare din Carpați – CEFIDEC Vatra Dornei (1994) și organizațiile neguvernamentale Forul Montan din România (2002), Asiciația Națională pentru Dezvoltare Montană – ROMONTANA (2000), Federația Agricultorilor de Munte – Dorna (1993).

A instruit sute de specialiști pentru ruralul montan și câteva mii de studenți și tineri agricultori de munte, a fost secretar și consilier de stat, director și director general în Ministerul Agriculturii și opt ani vicepreședinte al Asociației europene a zonelor de munte „Euromontana”. Este autorul principal al „Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei montane” și mai ales a primei „Legi a muntelui” din România (2004) și a treia din Europa, după Italia și Franța, profesor universitar doctor honoris causa, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice, director CS1 al Centrului de Economie Montană/INCE – Academia Română și președintele Forului Montan din România.

Pentru ce mai luptă azi Radu Rey? Pentru instituționalizarea și promovarea „produsului montan”. „Produsul montan reprezintă o noutate mult așteptată în toate zonele montane ale UE, care au făcut numeroase intervenții la Comisia Europeană de-a lungul ulimelor două decenii, inclusiv pentru organizația europeană a zonelor de munte „Euromontana”, pentru oficializarea acestui tip de produse agroalimentare de înaltă valoare calitativă”.

„Acest tip de aliment de nișă este un superprodus azi – purtător de sănătate - , se obține cu eforturi mai mari și rentabilitate mai scăzută de către agricultorii montani, pe terenuri grele de munte cu mai slabă fertilitate față de zonele de câmpie/deal. Când spunem produs montan se au în vedere produsele lactate (în special brânzeturile), carnea și unele preparate, fructele (desigur, fructele de pădure), ciupercile, mierea de albine, etc”, afirma Radu Rey cu ceva timp în urmă..

Astăzi, reputatul profesor, protectorul muntelui și locuitorilor acestuia, împlinește vârsta de 78 de ani. Să-i urăm sănătate, ani buni, viață lungă și să aibă puterea de muncă necesară ducerii la bun sfârșit a tuturor proiectelor prezente și viitoare. La mulți ani, Radu Rey!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră