Astăzi este ziua ta - Loredana Groza

10 Iun 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Loredana Groza

Zeiță a scenei și muzicii pop românești încă de la debut, de la mijlocul anilor 80, rebelă în atitudine și vestimentație, cu o voce senzațională și un timbru unic, cu show-uri incendiare, de multe ori comparată cu Madonna (pe plan intern), constantă în pozițiile cele mai înalte ale topurilor autohtone, abordând însă un variat registru muzical, de la prelucrări folclorice, ritmuri țigănești și muzică lăutărească, până la dance, soul ori piese ultraelaborate într-un nou sunet etno fusion în care diluează jazz, pop, rock, punk, funk, Loredana Groza a cucerit cu ușurință critica de specialitate, inimile spectatorilor, ascultătorilor de radio sau privitorilor la Tv.

S-a născut la 10 iunie 1970, în Onești, județul Bacău, începând să cânte prin casă încă de la vârsta de 3 ani. A avut o copilărie în care a făcut tot ce și-a dorit, mai puțin orele de vioară care au terorizat-o timp de opt ani. A fost un copil foarte activ, mergea în tabere, își făcea vacanțele la bunicii de la țară, era un spirit extrem de curios și o fire mai mult decât comunicativă. În școala generală este foarte bună la învățătură, participă la olimpiade școlare, luând locul I la faza pe țară la limba română.

Ca pionier, este aleasă comandant de unitate, este acceptată în cenaclul literar „Sburătorul” și primește aprecieri la ”Forumul Național al Pionierilor”. În 1984, este admisă cu nota 9,95 la Liceul de Matematică-Fizică din Onești, fiind prima pe listă. În ceea ce privește muzica, de mică și-a dorit să cânte, încă din vremea pe când asculta niște discuri cu Margareta Pâslaru ori pe când interpreta, mândră, melodia populară „Cine stă posomorâtă”, învățată de la mama sa.

La 14 ani participă la Festivalul „Cântarea României”, la Focșani, unde este remarcată de Dumitru Moroșanu și Jolt Kerestely. Aceștia o cheamă la București pentru a participa la preselecția concursului „Steaua fără nume”. Trece de preselecție, depășește toate etapele concursului și câștigă trofeul la numai 16 ani. Tot la 16 ani participă la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia, unde obține premiul cel mare, fiind cea mai tânără participantă și cea mai tânără câștigătoare a trofeului Mamaia.

În 1987, la un Festival de Muzică de la Costinești o remarcă tânărul compozitor Adrian Enescu. Îi încredințează piesa „O inimă de 16 ani” și, extaziat de cum sună, îi propune să facă un întreg album. Așa a apărut, în 1988, „Bună seara, iubite”, album de referință în muzica pop românească , considerat cel mai vândut album de la noi din toate timpurile. Din acel moment, toată țara a știut cine este Loredana Groza. În 1989 apare cel de-al doilea album, cu muzica semnată de Adrian Enescu și versurile Lucian Avramescu, „Un buchet de trandafiri”, care, de asemenea, a fost un succes de proporții.

Urmează turnee lungi și obositoare, apoi Revoluția. Loredana pleacă să cucerească lumea mare, are concerte în Palladium Hall din Londra, în 1990, doi ani mai târziu concertând în Italia alături de Cristiano Malgioglio, Rita Pavone și Tedi Reno. Revine în țară, câștigă premiul Festivalului de la București cu cântecul „Dacă pleci”, participă, din nou, la Mamaia și ocupă locul I la secțiunea șlagăre. Pleacă apoi într-un epuizant turneu de două luni în America și Canada. La întoarcere, înregistrează albumul „Atitudine”, care apare în 1994. De aici încolo începe nebunia!

Energica, creativa, neobosita Loredana este peste tot și face lucruri extraordinare: scoate încă 18 albume, cântă cu trupe și artiști de primă mână, joacă în filme, scrie cărți („Sexting”, carte care devine best seller chiar din prima săptămână de la lansare), prezintă emisiuni TV, în altele jurizează, totul într-un ritm alert și cu o efervescență greu de atins de cei mai mulți dintre noi. Toate realizate cu maximă seriozitate și un impecabil profesionalism.

De mulți ani Loredana este un nume, o marcă, o româncă adevărată, un punct de reper, un model pentru orice tânără care vrea să se afirme prin muncă, seriozitate și talent. Astăzi, frumoasa vedetă împlinește 50 de ani. Să-i urăm numai zile frumoase, sănătate, bucurii alături de cei dragi, nenumărate împliniri și un șir lung de albume apărute și alte zeci de concerte susținute. La mulți ani, Loredana Groza!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră