Astăzi este ziua ta - Alexandru Dabija

13 Feb 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Alexandru Dabija

Prolific ca regizor de teatru, răsplătit cu multe premii, lăudat de critici, iubit de actori şi apreciat de public. Aşa scrie, de mulţi ani, pe cartea de vizită a lui Alexandru Dabija!

S-a născut pe 13 februarie 1955, la Piatra Neanț, își petrece copilăria și școala gimnazială la Bicaz și face liceul la Piatra Neamț.

În tinereţe şi-a dorit să devină actor, nu regizor, însă când venea cu trenul de la Piatra-Neamţ la Bucureşti a băut vreo două beri reci, şi-a pierdut vocea şi n-a mai putut recita textele pregătite.

A dat însă la regie (dacă tot bătuse drumul!) şi-a luat. Aşa a vrut destinul. Numai bine, fiindcă, din înaltul turn de fildeş al regizorului, acum poate oricând coborî să joace în filme, aşa cum a făcut în atât de lăudata peliculă a lui Radu Jude, “Aferim!”

Amintirile și teribilismele vârstei adolescentine le are din trenul care-l duce din Bicaz la Piatra Neamț și înapoi. „Urcam în tren, pe care-l luam până la Piatra Neamț și înapoi, jucam poker și beam cu nașii.

Pe atunci, plimbările cu trenul, băutura, pokerul și Europa Liberă reprezentau pentru noi ideea de viciu absolut. De frondă supremă”. Dar timpul a trecut, pornirile rebele s-au mai estompat, se maturizează, își caută un rost în viață și-l găsim, în anul 1978, absolvind deja secția regie a IATC.

Și-a făcut debutul în 1976, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț cu spectacolul „Un nou mod de a plăti vechile datorii”, de Philip Massinger, obținând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Aici, la Piatra Neamț, montează Shakespeare și Caragiale, iar la Iași rupe gura târgului cu „Chirița”, de Vasile Alecsandri. Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din București și director al acestui teatru între 1991-1994 și 1996-2002.

Cu o extraordinară putere de muncă regizează chiar și șapte spectacole pe an, atât în București, cât și în țară, la Sibiu, Piatra Neamț, Brașov, Ploiești aplecându-se atât asupra textelor clasice cât și a celor din dramaturgia contemporană.

A obținut numeroase nominalizări și premii, dintre care cele mai importante sunt: nominalizare la Premiul UNITER pentru Cel mai bun regizor și cel mai bun spectacol „Ionesco – 5 piese scurte” (2008), Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie pentru spectacolul „Pyramus & Thisbe 4 You” (2010), Premiul UNITER pentru regia spectacolului „Două loturi”, de I.L.Caragiale.

Stând atâția ani în preajma actorilor, dându-le indicații scenice, pesemne a vrut el însuși să vadă cum e să i se dea indicații regizorale, astfel încât debutează, în 2013, ca actor în scurtmetrajul „O umbră de nor”, în regia lui Radu Jude, care a avut premiera la Cannes, în cadrul secțiunii Quinzaine des Realisateurs.

Și se pare că i-a plăcut noua postură, din moment ce, de atunci, a mai jucat în câteva filme.

Astăzi, cunoscutul regizor împlineşte 65 de ani. Să-i urăm numai de bine, multă sănătate, bucurii lângă cei dragi şi-l aşteptăm cu noi montări şi noi roluri făcute în filme. La mulţi ani, Alexandru Dabija!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră