Fabuloasa Românie. Gura Râului - satul de suflet al lui Lucian Blaga

12 Feb 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Fabuloasa Românie. Gura Râului - satul de suflet al lui Lucian Blaga

Gura Râului este o aşezare româneascî străveche situată pe Valea Cibinului, la poalele Munţilor Cindrel, în inima cunoscutului ţinut al Marginimii Sibiului, la o altitudine de aproximativ 600m. Conform unei inscripţii lapidare, anul 1202 este anul în care a fost construită actuala biserică "Sfânta Paraschiva". Evenimentul nu este confirmat științific și dovezile istorice infirmă o atestare atât de timpurie a localității, cel puțin pe locul și în configurația actuală. Alte atestări sunt din secolul al XVI-lea, în legatură cu unele conflicte cu localitatea Cristian pentru pășunile din munți. Un document din 1558 menționează construcția unei Mănăstiri Negre ce pare a fi fost ortodoxă.

Cu mândre case ridicate de-a dreapta și de-a stânga apei Râul Mare, „gurenii”, cum sunt numiți locuitorii satului Gura Râului, sunt oameni harnici ce știu a învârti la fel de bine hora, dar și vârtelnița, bucurându-se în egală măsură de roadele muncii lor și de tihna și pacea ce domnește aici, la poalele Munților Cindrel. Și nu și-ar părăsi, Doamne ferește!, locurile decât dacă le-ar seca apele și li s-ar usca pădurile. Dar asta nu se va întâmpla, poate, în veac…

Înconjurată din toate părțile de pădure, cu datele unei adevărate fortărețe naturale, Gura Râului respiră în permanență aerul tare al munților ce-o străjuiesc. Situată la doar 16 km de Sibiu oprește toate drumurile aici. Cine ajunge pe aceste locuri nu are decât varianta întoarcerii sau a rămânerii. Și a doua variantă ar fi de preferat, căci grupați în peste „1300 de fumuri”, cum spun localnicii, cei aproximativ 4000 de locuitori ar fi bucuroși să știe că drumul vostru are, vremelnic, un punct terminus aici. 

V-ar fi gazde atente ori ghizi benevoli, îndemnându-vă să le vizitați Muzeul Etnografic, Biserica monument istoric, instalațiile hidraulice tradiționale în stare de funcționare (piua, presa de ulei), ba chiar ar face cu drag un mic efort însoțindu-vă până la barajul și lacul de acumulare de la Gura Râului, aflat la 3 km distanță. Mai mult, aici puteți afla despre vestita Maria Hanzu, cea care toată viața trăită a țesut și cusut ii și straie populare, poetă țărancă, membră a Academiei de Arte Tradiționale, colecționară a peste 150 de modele de ii românești începând cu anul 1801.

Totodată, Gura Râului este satul pe care Lucian Blaga îl evoca liric în poezia “Bocca del Rio” numindu-l “țară-ntre dealuri, rană în spațiu”, notând într-o scrisoare: “E ceva cald și italic la Bocca del Rio, dar și ceva nespus de românesc...”. Oricum, dacă într-o bună zi, tot hălăduind prin pădurile din împrejurimi, veți călca și-n “valea plângerii” mistuindu-vă aprins dorul întoarcerii, ruperea de aceste locuri se va face cu o mare tristețe. Căci, cine și-a răcorit o dată fruntea și buzele cu apa proaspătă a Râului Mare, este condamnat la drumeție pe viață.

În zonă se pot vizita: Muzeul Etnografic Gura Râului, Biserica mică – monument istoric, Barajul și lacul de acumulare (3 km), Cheile Cibinului (7 km), Stațiunea Păltiniș (10 km). Tot în apropiere, la Sibiel, se pot admira Colecția de icoane pe sticlă de la muzeul din localitate, Biserica monument istoric de la Sibiel (sec. XVII), Cetatea de pământ și piatră din Sibiel (sec. XII-XIII). În Rășinari, aveți spre vizitare Muzeul sătesc (peste 1500 de obiecte de etnografie și artă populară), Cetatea de pământ din sec. XIII-XIV; Mausoleul lui Andrei Șaguna; Biserica ortodoxă cu hramul Cuvioasa Paraschiva, cu picturi murale interioare și exterioare de o deosebită valoare (un fel de Voroneț al Ardealului!).
 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră