Este oficial! Vezi ce se va întâmpla cu prețul benzinei și al motorinei la pompă

29 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Este oficial! Vezi ce se va întâmpla cu prețul benzinei și al motorinei la pompă

Țările Exportatoare de Petrol (OPEC), reunite în capitala Algeriei, s-au pus de acord să majoreze prețul barilului de petrol. După o ședință de șase ore, s-a decis ca volumul de preducție să fie limitat la 32,5 până 33 de milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă o reducere a producției cu 750.000 de barili pe zi.

“Întâlnirea informală din capitala Algeriei s-a transformat într-o ședință extraordinară. S-a creat o comisie care va stabili până la întâlnirea din noiembrie de la Viena ce cote de producție revin fiecărui stat membru în parte”, a anunțat ministrul Energiei din Qatar, Mohammed al-Sada, citat de Focus.

Imediat după anunț, prețul barilului de petrol a început să crească. La terminalul Brent Oil, cunoscut și sub denumirea North Sea Oil sau London Brent, prețul a fost majorat cu 6,5% și a ajuns la 48,96 de dolari. În același timp s-a majorat și prețul americanilor de la West Texas Intermediate (WTI) cu 6,13% și a ajuns la 47,41 de dolari.

Ministrul Energiei din Algeria, Noureddine Boutarfa, a subliniat că un preț al barilului (159 de litri) de sub 50 de dolari nu mai poate fi rentabil și periclitează securitatea pieței și a aprovizionării pe termen mediu și lung.

Limitarea volumului de producție este considerată a fi singura soluție viabilă la ora actuală pentru majorarea prețului. Principalii opozanți ai inițiativei au fost Arabia Saudită și Iran. În schimb Rusia, care nu e membru OPEC, dar un actor important pe piață, s-a arătat dispusă să participe la negocieri.

“Dacă va exista o propunere pentru o întâlnire între statele membre și non-membre OPEC, noi vom fi de acord”, a declarat ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, pentru agenția Interfax.

Rusia nu a participat la întâlnirea de miercuri din Algeria. Statele OPEC livrează o treime din petrolul existent pe piață și dețin aproape 75% din totalul rezervelor cunoscute.

Alte stiri din Business

Ultima oră