Semnele diabetului de tip 2, detectate cu ajutorul telefonului mobil

31 Aug 2020
Semnele diabetului de tip 2, detectate cu ajutorul telefonului mobil

Cercetătorii americani au dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligență artificială (AI) care folosește camera video a smartphone-ului pentru a detecta diabetul, scrie cardiovascularbusiness.com, citată de editiadedimineata.ro.

Estimările actuale arată că peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet și nici măcar nu știu. O rețea neuronală profundă (DNN) care detectează semnele diabetului, folosind camerele din dotarea telefoanelor mobile, ar putea ajuta în depistarea acestei boli. Cercetătorii au testat tehnologia pe date de la peste 53.000 de pacienți.

În opinia oamenilor de știință, fotopletismografia (măsurătoare volumetrică a unui organ obținută optic) pe smartphone ar putea oferi un biomarker digital accesibil la scară largă pentru diabet.

„Capacitatea de a detecta o afecțiune precum diabetul care are atât de multe consecințe grave asupra sănătății folosind un test nedureros, bazat pe smartphone, ridică atât de multe posibilități. Viziunea ar fi ca un instrument ca acesta să ajute la identificarea persoanelor cu risc mai mare de a avea diabet, contribuind în cele din urmă la scăderea prevalenței diabetului nediagnosticat”, a precizat prof.dr. Geoffrey H. Tison, cardiolog la Universitatea San Francisco (UCSF) din California, autorul principal al studiului publicat în Nature Medicine.

Modelul AI a fost deosebit de eficient în identificarea unei persoane cu diabet versus fără diabet, obținând o precizie de 92 până la 97% pe o varietate de seturi de date.

„Am demonstrat că performanța algoritmului este comparabilă cu alte teste utilizate frecvent, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân sau citologia de col uterin pentru cancerul de col uterin, iar faptul că este nedureros îl face atractiv și pentru testarea repetată. Un instrument accesibil la scară largă, bazat pe smartphone, ca acesta ar putea fi utilizat pentru a identifica și încuraja persoanele cu risc mai mare de a avea diabet să solicite îngrijiri medicale și să obțină un test de confirmare cu costuri reduse”, a spus prof.dr. Jeffrey Olgin, șeful diviziei de cardiologie a UCSF, co-autor al studiului.

În prezent, 451 milioane de oameni suferă de diabet și se preconizează că până în 2045 se va ajunge la 693 milioane. Debutul insidios al diabetului de tip 2 întârzie diagnosticul și crește morbiditatea.

Recent, o echipă de cercetători chinezi a folosit selfie-urile pentru a identifica anumite semne ale bolilor de inimă. Rezultatele studiului au sugerat că un algoritm de învățare profundă bazat pe fotografii faciale poate ajuta la detectarea bolii coronariene.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră