De ce tot mai mulți pensionari din Grecia au ales să se mute în Bulgaria

08 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
De ce tot mai mulți pensionari din Grecia au ales să se mute în Bulgaria Galerie foto (2)

Pensionarii greci au suferit o diminuare a pensiilor astfel încât unii dintre ei au ales să se mute în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg, într-un reportaj despre cum optează grecii pentru cel mai mic cost al vieții din întreaga Uniune Europeană.

Un exemplu este George, 75 de ani. După ce a rămas văduv în urmă cu cinci ani şi-a închiriat apartamentul din Salonic şi s-a mutat la Sofia unde pensia sa lunară de 800 de euro îi permite să "trăiască ca un rege".

"Desigur există unele dificultăţi cu procesul de adaptare şi să îţi faci prieteni. Dar cu banii pe care îi am pot să revin frecvent în Grecia şi de asemenea am oportunitatea de a călători", spune George, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele de teama de a nu fi urmărit de autorităţile fiscale din Grecia.

În timp ce alţi pensionari europeni aleg să se retragă în Grecia, propriii cetăţeni ai Greciei sunt interesaţi să îşi trăiască ultimii ani din viaţă în ţara vecină, care este mai ieftină, după ce pensiile lor au fost tăiate de cel puţin 20 de ori în timpul crizei datoriilor.

Potrivit datelor Eurostat din 2017, costul vieţii în Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria, unde costul vieţii este cel mai mic din UE.

Chiar dacă nu există date precise care să arate cât de răspândit este fenomenul pensionarilor greci care se mută în Bulgaria, preţurile sugerează că ar putea să se extindă.

Diferențe de costuri

În Sofia un litru de benzină costă 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costă 2,30 euro la Sofia şi 4,70 euro la Atena iar un bilet de metrou costă 80 de eurocenţi faţă de 1,40 euro.

"În general, viaţa este cu 30% mai ieftină decât în Grecia şi asta dacă alegi să te muţi în Sofia, Burgas sau Plovdiv. În oraşele mai mici sau în sate, viaţa este chiar mai ieftină", spune George.

Despre economiile celor două țări

Bulgaria a aderat la UE în 2017 şi între timp a înregistrat un ritm mediu de creştere economică de 2,4% pe an.

Comparativ, 2007 a fost ultimul an în care economia Greciei a crescut, după care a urmat o criză a datoriilor care şters un sfert din PIB-ul Greciei, a dus şomajul la peste 20% şi a lăsat ţara în pragul abisului.

În pofida creşterii economice, Bulgaria rămâne cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.

Autorităţile de la Sofia speră ca până în luna iulie 2019 să intre în mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro.

Ţara vecină României îndeplineşte criteriile formale pentru a deveni a 20-a ţară membră a zonei euro chiar dacă în luna septembrie inflaţia a urcat la 3,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce ar putea complica aderarea Bulgariei la euro.

Cu toate acestea, creşterea preţurilor nu este suficientă pentru a-l descuraja pe Nikos, un alt pensionar grec de 71 de ani care a decis să se mute în Bulgaria, unde pâinea costă 60 de euro cenţi, o masă la restaurant rareori depăşeşte 10 euro, iar chiria unui apartament de două camere este de 200 de euro pe lună.

Pensia lui Nikos a fost tăiată cu 45% în timpul crizei, până la 1.100 de euro, şi ar putea fi redusă încă odată dacă creditorii din zona euro ai Greciei obligă Guvernul Tsipras să adopte noi reduceri de pensii. 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră