Anunț trist al actriței Ileana Stana Ionescu

17 Sep 2018
Anunț trist al actriței Ileana Stana Ionescu

Actriţa Ileana Stana Ionescu, în vârstă de 82 de ani, a comunicat oficial Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti că, "din motive de sănătate, se retrage total din activitatea de pe scenă, începând cu această stagiune - adică din luna septembrie 2018", au precizat reprezentanţii TNB pentru News.ro.

"Doamna Ileana Stana Ionescu juca în următoarele spectacole din repertoriul curent al TNB: "Idolul şi Ion Anapoda" (rolul "Stavaroaia"), "Terorism" (rolul "pasager" şi "a doua femeie"), "Micul infern" (unde, acelaşi rol - "soacra"-, era jucat alternativ şi de doamna Rodica Popescu Bitănescu, care va prelua integral rolul)", mai precizează instituţia, subliniind că "în primele două spectacole, Ileana Stana Ionescu va fi înlocuită, modificarea de distribuţie urmând să fie anunţată în timp util". 

Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriţă în 1955, la varsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în "Şcoala femeilor", de Molière.

Unchiul ei a luat-o de mână şi a dus-o la teatru, iar un actor i-a propus să joace în piesa lui Moliere ''Şcoala femeilor'', în care juca şi Andrei Ionescu. S-a descurcat şi a rămas în teatru, dar şi împreună cu Andrei Ionescu, de care s-a îndrăgostit. Cei doi sunt căsătoriţi de peste 60 de ani.

În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti, precum şi la televiziune.

Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti. A fost aleasă deputat de Bucureşti, în legislatia 200-2004, ca reprezentantă a minorităţii italiene din România.

Potrivit cinemagia.ro, de-a lungul carierei sale artistice a primit numeroase premii şi distincţii: Concursul republican pentru rolul Prostituata - "Generalul şi nebunul", de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963, Festivalul Naţional de teatru pentru rolul Chiralina - "Coana Chiriţa", de Tudor Muşatescu, regia Horea Popescu, 1969, Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică, 1976, Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER, Trofeul "Dionysos" pentru "O batistă în Dunăre", de D.R. Popescu, în regia lui Ion Cojar, 1998, Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, 2001.

Printre cele mai importante apariţii ale sale în filme sunt: "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "Secretul lui Bachus" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1985), Cuibul de viespi (1987), Cucoana Chiriţa (1986), "Aici nu mai locuieşte nimeni" (1995), "Căsătorie imposibilă" (1999), "Păcală se întoarce" (2006), "Lombarzilor 8" (2006), "Las fierbinţi" (2012). 

"Toată viaţa mea a fost un şir de surprize. Şi acum, după atâţia ani de teatru, fiecare premieră este o sărbătoare, fac descoperiri, găsesc întotdeauna lucruri absolut noi care mă fascinează. Şi socotesc că meseria asta a fost pentru mine un mare premiu pe care mi l-a acordat steaua mea protectoare sau destinul. Dar mulţumesc lui Dumnezeu, am fost răsplătită din plin pe toate direcţiile şi recompensa este minunată. Un premiu ca ăsta, care nu înseamnă bani, e mai mult decât orice. Plăcerea pe care ţi-o face întâlnirea cu un spectator pe care nu l-ai mai văzut şi care se uită la tine cu ochii strălucitori şi care spune 'Doamnă, bună dimineaţa, ce faceţi? Ce bine-mi pare că vă văd! Vă duceţi la piaţă? Ce gătiţi?' este atât de mare! Este colosal să te simţi la tine acasă pe orice stradă, în orice moment", spunea Ileana Stana Ionescu, potrivit agerpres.ro.

"Un joc al întâmplării a fost întreaga mea existenţă - şi cariera, şi întâlnirea cu soţul meu şi apariţia copilului, care a adus fericirea vieţii noastre, tot ce mi s-a întâmplat a fost o surpriză. Viaţa mea în teatru a fost armonioasă, a fost plină de surprize dintre cele mai minunate, am avut mare noroc că am reuşit să îmbrăţişez această profesie care m-a scos din multe momente de cumpănă. Dragostea şi aplauzele publicului sunt o recompensă teribilă. Ai curaj, ai dorinţa să le faci bucurie, bucuria ta e şi bucuria lor, este o chestie care se împărtăşeşte egal şi e foarte important. Viaţa mea e teatrul", spunea marea artistă.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Teatru

Ultima oră