Udrea, din nou la DNA: "M-au chemat ca să extindă urmărirea penală după votul din Parlament"

21 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Udrea, din nou la DNA:

UPDATE 11:15 - Elena Udrea a declarat, la ieşirea de la DNA, că procurorii au chemat-o pentru a extinde urmărirea penală împotriva ei, după votul din Parlament.

Fostul ministru a precizat că acuzaţiile de instigare la luare de mită se referă la cheltuieli de publicitate legate de referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, care a avut loc la 22 noiembrie 2009, în acelaşi timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

"Nu am dat nicio declaraţie. Procurorii m-au chemat ca să extindă urmărirea penală după votul din Parlament. M-am dumirit de data trecută, dar îmi este foarte clar că este un dosar de campanie cu cât este clar că se doreşte urgentarea trimiterii în judecată fix în campania electorală", a mai spus Elena Udrea.

_______________________

Elena Udrea s-a prezentat, în această dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a da declaraţii în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, în care este cercetată, sub control judiciar, pentru cinci fapte de spălare de bani.

Fostul ministru a refuzat să facă declaraţii înainte de a se întâlni cu anchetatorii. 

Potrivit DNA, dosarul vizează fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii.

Marți, deputații au aprobat solicitarea DNA referitoare la formularea cererii de urmărire penală în acest dosar împotriva Elenei Udrea pentru săvârșirea a două infracțiuni de instigare la luare de mită.

În cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, suspectați de luare de mită, precum și pe Elena Udrea, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.

Ulterior, procurorii au anunțat că au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

"Pe baza probelor respective a rezultat că Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela", susține DNA.

Conform procurorilor, Elena Udrea coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.

De asemenea, având în vedere că, în perioada săvârșirii faptelor Elena Udrea avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Gheorghe Nastasia și coopera cu Victor Tarhon, infracțiunile de instigare la luare de mită reținute în sarcina acesteia au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte a fost necesară încuviințarea Camerei Deputaților.

În acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu și Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră