Varianta Omicron: OMS consideră „plauzibil” sfârșitul pandemiei în Europa

23 Ian 2022 | scris de M.N.
Varianta Omicron: OMS consideră „plauzibil” sfârșitul pandemiei în Europa

Varianta Omicron, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie, a început o nouă fază a pandemiei de Covid-19 în regiune și ar putea-o aduce mai aproape de final, a estimat duminică directorul OMS Europa.

„Este plauzibil ca regiunea (Europa) să se apropie de sfârșitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge pentru AFP, făcând totuși un apel la prudență din cauza faptului ca virusul se poate schimba cu ușurința.

„Odată ce valul Omicron va înceta, vor urma câteva săptămâni și câteva luni imunitate generală, fie din cauza vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecției și, de asemenea, va urma o scădere din cauza sezonului”, a estimat el.

Se recomandă prudență

Cu toate acestea, nu suntem într-o „eră endemică”, a subliniat oficialul OMS pentru regiunea Europa, care include 53 de țări, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală.

"Endemic înseamnă (...) că putem prezice ce se va întâmpla, acest virus a surprins de mai multe ori. Trebuie, așadar, să fim foarte atenți", a insistat Kluge.

În Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE), această variantă care a apărut la sfârșitul lunii noiembrie  și care este mai contagioasă decât Delta, este acum dominantă, conform agenției europene de sănătate.

Odată cu explozia contaminării, acum este vorba de „minimizarea perturbărilor și protejarea persoanelor vulnerabile” și nu trebuie sa ne mai concentram doar pe reducerea transmiterii, spune OMS.

Sursa: RTBF

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră