Vaccin: Un studiu israelian arată că a patra doză oferă de trei ori mai multă protecție împotriva complicațiilor COVID

23 Ian 2022 | scris de M.N.
Vaccin: Un studiu israelian arată că a patra doză oferă de trei ori mai multă protecție împotriva complicațiilor COVID

Ministerul Sănătății din Israel spune că analiza preliminară a studiului efectuat de Institutul Weizmann, Universitatea Ebraică și Centrul Medical Sheba arată că pentru persoanele în vârstă, a patra doză oferă de două ori mai multă protecție împotriva infecțiilor, comparativ cu doar 3 doze.

Ministerul Sănătății israelian a declarat duminică că a patra doză de vaccin împotriva coronavirusului oferă de trei ori mai multă protecție împotriva bolilor grave și de două ori mai multa protecție împotriva infecțiilor decât oferă trei doze. 

Israelul a început să ofere o a patra doză de vaccin Pfizer/BioNtech persoanelor de peste 60 de ani la începutul acestei luni, când Omicron a invadat țara.

Ministerul a spus că datele provin din analiza preliminară a unui studiu realizat de Institutul Weizmann, Universitatea Ebraică și Centrul Medical Sheba.

Studiul a comparat 400.000 de oameni cu vârsta peste 60 de ani care au fost vaccinați a patra oară cu 300.000 de participanți din aceeași grupă de vârstă, care au primit a treia injecție în urmă cu mai bine de patru luni, a spus ministerul.

Săptămâna trecută, Sheba a publicat concluziile preliminare ale unui studiu care a arătat că, deși imunitatea a fost crescută după cel de-al patrulea vaccin, eficacitatea acestuia nu a fost suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a COVID-19.

Studiul respectiv a fost realizat pe 270 dintre personalul spitalului, cărora li sa administrat atât vaccinul Pfizer, cât și cel Moderna. Studiul a arătat că cei cărora li sa administrat Moderna ca a patra doză au dezvoltat o imunitate mai bună decât cei cărora li sa administrat doar vaccinuri Pfizer. Studiul a mai arătat că la două săptămâni după vaccin, imunitatea celor cărora li s-a administrat Pfizer a crescut.

Sursa: Ynetnews

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră