Un medic bucureştean face radiografia unui sistem în fierbere: „S-a ajuns la aberație”

19 Apr 2018
Un medic bucureştean face radiografia unui sistem în fierbere: „S-a ajuns la aberație” Galerie foto (2)

Medicul bucureștean Laura Zarafin a făcut o radiografie a ceea ce numește inechități în domeniul medical generate de legea salarizării, explicând că prima și cea mai mare nemulțumire o cosntituie diferențele între salariile medicilor din aceeași specialitate, scrie cotidianul.ro.

Totodată, acuză medicul, există salarii aproape duble la anesteziștii din spitalele care țin de primării față de colegii lor anesteziști din spitalele care țin de Ministerul Sănătății. În seria de nemulțumiri, doctorul enumeră de asemenea plata gărzilor și problema sporurilor.

„Există în noua lege a salarizării, pt medici , câteva inechități notabile și care au dus la nemultumiri mari în rândul colegilor mei .

Prima și cea mai mare nemultumire ține de diferențele uriașe între salariile medicilor din aceeasi specialitate , din spitale cu același grad . Mai mult, există salarii aproape duble la anesteziștii din spitalele ce țin de primării față de colegii lor anestezisti din spitalele ce țin de MS; astfel încât s-a ajuns la aberația ca un anestezist de la spit Fundeni ( inutil să spun ce înseamnă asta ) sa fie plătit cam cu 50% mai putin decât un coleg cu gradatie similară dintr-un orășel unde se operează cazuri mult mai simple.

A doua nemulțumire tine de plata gărzilor .

Gărzile sunt în fapt MUNCĂ SUPLIMENTARĂ. Este inutil să explic de ce munca suplimentară trebuie plătită mai mult decât cea din timpul programului normal de lucru .

Înainte gărzile din timpul saptămânii se plăteau cu spor de 75% și cele de weekend cu spor de 100% . Din cauza limitării sporului la 30% pe ordonatorul de credite , dar și pt că orele de gardă se plătesc raportat la salariul din ian 2018 , s-a ajuns la situatia halucinantă în care munca suplimentară este plătită mult mai prost decât munca din timpul orelor de program .

A treia nemultumire tine de sporuri. Aici sunt cele mai înfierbântate discutii și de aici pleacă învrăjbirea între colegi, ceea ce afectează atmosfera în care lucrăm .

A patra nemultumire este cea a medicilor rezidenti și cred că e extrem de grav că nu s-a reușit o plată decentă a acestora , mai ales că ei sunt cei care pleacă cu cea mai mare usurință în țările UE ( sunt tineri , au viața înainte si nu sunt ” încurcați ” de copii, sunt plini de energie) ; tări care abia ii așteaptă, pt că deficit de medici există peste tot . Rezidentilor li s-a tăiat bursa pe care o primeau si , în plus , înteleg că s-a decis acordarea unui spor de 12%, indiferent de specialitate.

Eu am înțeles că această lege s-a dorit de la bun început o lege care să oprească exodul medicilor; exod care a luat proportii inimaginabile în ultimii ani.

Ideea dublării salariului de încadrare a fost una bună; doar că, neluînd în calcul toate celelalte aspecte, mi-e teamă că scopul acestei acțiuni nu va fi atins”, a scris medicul în pagina sa de Facebook.

Textul integral, AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră