Tragedie la Spitalul Județean Piatra Neamț, suport COVID. Pacienți morți într-un incendiu, un medic, în stare gravă

14 Noi 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Tragedie la Spitalul Județean Piatra Neamț, suport COVID. Pacienți morți într-un incendiu, un medic, în stare gravă Galerie foto (2)

Opt pacienți au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, a declarat la Digi24 purtătoarea de cuvânt a instituției medicale.

Este vorba despre un spital suport COVID, unde se află internați în acest moment circa 400 de pacienți.

La secția de terapie intensivă se afla de gardă un singur medic, alături de mai multe asistente.

UPDATE

Comunicat al Spitalului Județean Neamț: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18:30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică (între timp, a decedat – n.r)

În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. O asistentă a suferit, la rândul ei, arsuri pe membrele inferioare, dar se află în afara oricărui pericol.

Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.

Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.

UPDATE

„În urma incendiului, 8 persoane au decedat și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală.

Alți 8 pacienți, internați într-un salon alăturat, care au fost salvați, vor fi transportați la Spitalul Județean Iași.

O ambulanță SMURD cu medic și o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași”, a transmis în urmă cu puțin timp IGSU, citat de stiripesurse.ro.

Tragedia amintește, din păcate, de alte două tragedii de proporții, incendiul de la Maternitatea Giulești, din București, și incendiul de la Clubul Colectiv.

Detalii

Cei decedați erau bolnavi de COVID-19 și erau intubați la terapie intensivă. În secție se aflau în total 16 pacienți.

Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.

Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților. Atunci unul dintre medici ar fi suferit arsuri, potrivit unor surse.

UPDATE

Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum este în stare critică, a declarat directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu, informează Mediafax.

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta ar avea arsuri pe aproape tot corpul.

UPDATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a plecat de urgență la Piatra Neamț pentru a verfica situația de la fața locului. La spitalul din P. Neamț a fost instituită o celulă de criză, iar planul roșu a fost activat.

Opt oameni au murit la secția de terapie intensivă la Piatra Neamț în urma unui incendiu, iar alte două persoane sunt în stare extrem de gravă.

UPDATE

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie preia ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, anunţă România TV.

ZECE persoane au murit într-un incediu la Spitalul din Piatra Neamţ. Cele 10 victime erau pacienţi. Alte persoane au fost rănite grav, inclusiv medicul de gardă.

Conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț a decis să-i transfere pe pacienții ATI care se aflau lângă salonul care a luat foc. Mai multe autospeciale de la Iași au plecat la Piatra Neamț pentru a-i lua pe bolnavi. Tot la Iași este transferat și medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienții morți în incendiul de la ATI.

UPDATE

La Ministerul Afacerilor Interne a fost întocmită o celulă de criză în cazul incendiului de la Iași, formată din premierul Ludovic Orban, șeful DSU Raed Arafat și secretarul de stat Bogdan Despescu.

Cei trei comunică și își coordonează activitățile pentru a gestiona cât mai bine situația.

UPDATE

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ, se află la locul incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit. Edilul a avut o intervenţie telefonică la Digi 24, unde a afirmat că este un eveniment asemănător tragediei din clubul Colectiv din 2015.

„Pacienţii aflaţi în stare gravă sunt în curs de stabilizare pentru a fi trimişi la Iaşi. Despre cauze nu putem vorbi decât ca presupuneri. Cei de la ISU fac verificări şi vor comunica public. Au fost chemaţi medici de acasă. E un ”Colectiv”. E o tragedie. Chiar am văzut un domn care îşi recunoştea mama. Sunt două saloane de Terapie Intensivă. Într-un salon au fost flăcări, în celălalt a migrat fumul”, a declarat primarul.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră