Tineri germani, sclavi în România! Era ”program de reeducare”

27 Aug 2019
Tineri germani, sclavi în România! Era ”program de reeducare”

Procurorii DIICOT efectuează marţi opt percheziţii domiciliare pe raza oraşului Vişeu de Sus şi a comunei Leordina din judeţul Maramureş, într-un dosar în care mai multe persoane sunt acuzate că au ţinut în sclavie tineri germani cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, pe care i-au pus să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui aşa-zis "program de reeducare".

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2014 - august 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani soţ şi soţie, au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judeţului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către ci doi suspecţi de naţionalitate germană.

"În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis 'program de reeducare' conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor - dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă - practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.

În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis 'arest', exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. - toate cu titlu de 'pedeapsă' menită să 'educe' comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim", susţin procurorii DIICOT.

Procurorii arată că aşa-zisul program social (finanţat de către statul german), fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană, este reprezentat de serviciul social intitulat "Projekt Maramureş", al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul februarie 2016 - februarie 2021.

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

"În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie", arată DIICOT.

Din cercetări a rezultat că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect au fost deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi au fost însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.

O parte dintre minorii abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Procurorul-şef al DIICOT a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureş de către DIICOT - Structura Centrală.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI.

Imaginile postate pe site-ul proiectului sunt numai peisaje idilice din Maramureș. Ca informație, sunt de reținut cele referitoare la faptul că au trecut pe acolo 61 de minori, că erau preferați cei de peste 12 ani, dar că exista și posibilitatea acceptării unora cu vârste mai mici.

UPDATE

Procurorii DIICOT au reţinut patru persoane, printre care se află şi un cetăţean german, în dosarul în care o grupare este acuzată că a obligat tineri germani să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui aşa-zis "program de reeducare".

Potrivit unor oficiali din DIICOT, alţi membri ai grupării urmează să fie puşi sub control judiciar.

O parte dintre minorii abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş. 

UPDATE

Patru minori germani, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, care au fost obligaţi să execute munci epuizante sub pretextul unui aşa-zis "program de reeducare", au fost puşi sub protecţie în regim de urgenţă, la solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism - Biroul Teritorial Maramureş, a informat miercuri DGASPC Maramureş.

Conform sursei citate, cei patru minori - care erau incluşi într-un aşa-zis program social intitulat "Projekt Maramureş" - beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgenţă, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiştilor.

Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureş i-a însoţit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală.

"Facem precizarea că, până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureş nu a fost sesizată cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluşi în programul social derulat în Maramureş. În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecţie specială în regim de urgenţă, până la sosirea în Maramureş a reprezentanţilor legali din Germania", menţionează un comunicat remis AGERPRES de DGASPC Maramureş.

Totodată, DGASPC Maramureş a înştiinţat Ambasada Republicii Federale Germania din Bucureşti în legătură cu situaţia actuală a tinerilor, în cauză fiind vorba despre aplicarea măsurii plasamentului internaţional stabilit în baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti.

Până la soluţionarea demersurilor juridice şi preluarea minorilor de către autorităţile competente din Germania, aceştia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureş, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind măsurile de protecţie în regim de urgenţă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră