Tehnocrație fiscală 2016: De acum plătiți și dacă nu aveți de unde!

05 Ian 2016 | scris de Cristi Semeghin
Tehnocrație fiscală 2016: De acum plătiți și dacă nu aveți de unde!

 Într-un interviu publicat pe republica.ro, Gabriel Biriș, nou secretar de stat la ministerul Finanțelor, inutil să se mai precizeze, dar trebuie menționat pentru plăcerea scrisului: un tehnocrat, găsește un prilej extrem de potrivit pentru a lansa la început de an, gânduri "bune" celor trei milioane de "fantome" din sistemul fiscal, pe care domnia sa ține să le scoată neapărat la lumină,.

Domnul Gabriel Biriș spune că în 2016 potrivit Codului Fiscal persoanele fără venituri, cu anumite excepții, vor trebui să depună declarații fiscale. Astfel, pentru a dobândi calitatea de asigurat în sistemul de sănătate, persoanele în cauză urmează să plătească asigurări sociale de sănătate - 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei.

Excepţie de la această regulă fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Prevederea exista și în Codul Fiscal din 2015, cu o minimă diferență lexicală, dar majoră ca impact, de la opțiune la obligativitate.
Codul Fiscal din 2015 menționa că dintre persoanele fără venituri plătesc CASS doar persoanele care DORESC să beneficieze de calitatea de asigurat medical în sistemul public de sănătate, pe când cel din 2016 introduce obligativitatea acestei plăți.

"Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină", a explicat pentru republica.ro, Gabriel Biriș.

"Cum poți să zici am trăit fără nici un venit timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate", a mai declarat Biriş în interviul citat.

______________________

"Consternat" de reacțiile publice primite după interviu, Gabriel Biriș, a ținut să facă mai multe precizări, răspunzând, într-o postare pe Facebook, comentariilor firesc neprietenoase ale cititorilor.

"Am vazut valul de comentarii ridicat de raspunsurile la cateva intrebari, in urma cu cateva zile. Sunt consternat de interpretarea data raspunsurilor mele si imi cer scuze tuturor celor care s-au simtit ofensati de cele spuse de mine.

Simt nevoia sa fac cateva precizari:

- prevederea respectiva de la art. 180 nu a fost introdusa de acest guvern (nu, nu o sa vorbesc de greaua mostenire, ci de ce avem de facut pentru a ajunge odata la o normalitate);

- prevederea respectiva nu se refera la someri si nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Sa nu uitam, vorbim de plata contributiei de 5,5% la sanatate, plata in schimbul careia adultul primeste servicii medicale daca are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decat cei aprox. 40 de lei pe luna ce ar trebui platiti. Nu este vorba de un impozit aici, chiar daca contributia aceasta este in codul fiscal;

- am criticat calculul acestei contributii la un venit minim, considerand ca nu asa tb rezolvata problema. Am si fost unul dintre sustinatorii lg 209/2015 prin care s-au "aministiat" sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obtinute de unii concetateni. Am si atras atentia ca pastrarea prevederii va genera acelasi tip de probleme In viitor. Uite ca le avem. O sa mai avem si altele...

- pe de alta parte, cred ca intelegem cu totii ca sanatatea costa. Nu putem vorbi de servicii de sanatate decente fara medicamente, fara spitale si, mai nou, si fara medici si asistente, ca ne pleaca cu miile din tara in fiecare an (stiu, este si foarte multa risipa si hotie, dar de aceasta problema se ocupa acum altii). Cine plateste? Daca nu noi, atunci cine? Copiii nostri, pentru datoriile facute de noi azi?

- cred ca este de datoria noastra sa vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor si despre cum eliminam cauzele care genereaza problemele si nu doar despre redus efectele. A se vedea si sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci cand noi, "decretii" vom fi iesit la pensie sistemul se va prabusi in lipsa unor masuri serioase inca de azi (trebuiau de ieri, dar asta e...).

- in plus, cred ca trebuie cu totii sa fim constienti cat de grav ne afecteaza evaziunea pe fiecare dintre noi", a scris Gabriel Biriș pe Facebook.

____________

Dincolo poate de înflăcărarea domnului secretar de stat Biriș, dornic să demonstreze rapid că a fost născut să facă performanță în ministerul în care activează, care poate să fie cauza excesului cu care a înfierat proletar persoanelor fără venituri, ce este reproșabil este faptul că din nou, pentru a câta oară, se generalizează, operându-se cu mulțimi, în loc să se opereze pas cu pas, analizându-se fiecare caz în parte și mai ales cu libertatea de a alege.

Este greu de crezut că în România există trei milioane de persoane care trăiesc fără venituri, cu siguranță există și evaziune fiscală, altele se află în întreținerea rudelor, cei mai fericiți dintre ei, al celor plecate din țară. 

În același timp, în anumite tări cu care supraviețuim în Uniunea Europeană există un venit minim neimpozitat, în altele nu există TVA la alimente și redusă în cazul medicamentelor și alte facilități care să-i permită omului de rând să trăiască demn și să-și plătească civilizat taxele și impozitele pe care le datorează statului.

Raționând logic, prin prisma informațiilor despre cum stau lucrurile în alte țări, cu din ce în ce mai numeroase taxe și impozite pe cap, unui om brav care activează în câmpul muncii în România îi rămân mult mai puțini bani din munca sa, cheltuiți pe produse mai scumpe, raportate la nivelul veniturilor.

Ce și cum trebuie făcut pentru ca sistemul care consumă bugetul de stat să devină mai eficient, mai modern, mai performant. în folosul celui care îl susține, al cetățeanului. 

Cam asta par a fi problemele care ar trebui să fie pe biroul și în gândurile un tehnocrat de la ministerul Finanțelor Publice, precum domnul secretar de stat Gabriel Biriș. Sau nu, doar fantomele nefiscalizate? 

Discuția rămâne deschisă, cu explicații sau nu, domnul Gabriel Biriș este printre primii celor ce au reușit să ne stârnească indignarea în 2016, și vor continua să apară și alții, atât timp cât noi, oamenii de rând. nu vom ști să punem presiune pe ei, aleșii, după cum spune pe Facebook și solistul vocal din Trooper, Alin Dincă.

 

Tehnocratii umilesc din nou! De acum platiti si daca nu aveti de unde! - Trooper

Posted by WTF News on Tuesday, 5 January 2016

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră