Renunțarea la taxa radio-tv este periculoasă pentru democrație!

20 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Renunțarea la taxa radio-tv este periculoasă pentru democrație!

Scrisoarea este semnată din partea SRR de prof. univ. dr. Tudor Cătineanu, Nora Rebreanu, Dragoș Șeuleanu, Maria Țoghină și Andras Istvan Demeter, iar din partea SRTV de acad. Răzvan Theodorescu, Stere Gulea, Cristian Hadji Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu, Alexandru Lăzescu și Stelian Tănase.

"Ne adresăm dumneavoastră pentru a vă invita să regândim împreună propunerea parlamentară de a desființa taxa radio-tv. Această inițiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democrația României și din această cauză și inițiativă noastră este, din câte știm, fără precedent. Niciodată, noi, foști președinți-directori generali ai Societăților Române de Radiodifuziune și Televiziune nu am mai colaborat într-un demers public pentru salvarea instituțiilor pe care le-am slujit după ce am jurat pe Constituția României și pe Biblie. Radioul public și Televiziunea publică din țările europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes național. De aceea, desființarea taxei radio-tv și finanțarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăși democrația românească. Cum poate să existe independență editorială atunci când guvernul finanțează aceste două instituții? Europa cunoaște câteva exemple de intervenție brutală a guvernelor în activitatea serviciilor publice de radio și televiziune. Aceste exemple reprezintă o abdicare de la principiile Uniunii Europene și ale democrației în general", se arată în scrisoare, transmisă, joi, Agerpres.

Foștii președinți ai SRR și SRTV amintesc "că părinții fondatori ai Radioului public, în anul 1928, au propus Parlamentului Romaniei, Regelui și societății românești introducerea abonamentului radio", care "a fost menținut de toate regimurile politice de până acum, adăugându-se din 1956 și abonamentul tv".

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră