Surpriză pentru români, chiar pe pagina de Facebook a președintelui lor, Klaus Iohannis

10 Iun 2017 | scris de Cristi Semeghin
Surpriză pentru români, chiar pe pagina de Facebook a președintelui lor, Klaus Iohannis

Dacă în seara precedentă românii se culcaseră liniștiți la gândul c-au fost, așa cum mult le mai place, buricul pământului, măcar pentru jumătate de oră, cât a durat conferința de presă a președinților Trump și Iohannis, de dimineață, după ce-au deschis ochii pe internet, pe pagina Președintelui lor, Klaus Iohannis, îi aștepta o altă surpriză!

"Great meeting today with President Donald J. Trump! Together we have decided to make our Strategic Partnership stronger, better, more enduring. This will soon lead to an enhanced economic exchange and better commerce. I thank President Trump for his strong support for the rule of law and the fight against corruption in Romania", scrie Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook, debordând de limba engleză chiar și în scris, după ce și-a demonstrat capacitățile sale orale în acest domeniu.

Trecând peste că într-adevăr vorbește engleză mai bine ca Olguța, trebuie să-i atragem atenția domnului președinte că nu toți cei aproximativ 1.800.000 de români care îi urmăresc pagina de Facebook sunt vorbitori ai acestei limbi și că, până la proba contrarie, româna rămâne limba oficială de stat.

Dar, nu-i așa, se prea poate ca în urma mărețului parteneriat strategic cu SUA, care nu ne dă totuși liber la vize, postarea sa să reprezinte un prim pas în stabilirea englezei americane ca limbă oficială. Și, sa vă fie clar, Trump va da drumul la vize pentru români doar în momentul în care va avea nevoie de muncitori să construiască zidul ăla la granița cu Mexicul!

Dacă explicația e că exprimarea e în engleză pentru că  Trump a primit un tag, trebuie să-i confirmăm lui Iohannis că și americanii sunt deștepți și, la fel ca în cazul său, altcineva se ocupă de administrarea paginii de Facebook a președintelui SUA, echipă ce i-ar fi putut traduce mesajul. 

În privința întâlnirii, singurul element important de subliniat a fost faptul că Trump a declarat pentru prima dată explicit angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. În rest, treaba cu lupta anticorupția am mai auzit-o, e drept pentru prima dată din gura unui tip care e bănuit că nu și-a plătit toate taxele la stat - Trump sau că alegerea sa în funcție ar cam fi fost făcută cu ajutor rusesc. Dar parcă nici meditațiile la negru n-au prea fost impozitate în România, nu?

Remarcabil și gestul mâinilor ambilor președinți din timpul sesiunii de fotografii de la Casa Albă, când fiecare dintre ei și-au arcuit degetele cam în aceeași ipostază.

În rest va fi extrem de interesant de urmărit întâlnirile lui Iohannis cu Angela Merkel și Emmanuel Macron, după ce Iohannis a demonstrat cu brio capacitățile sale de yes-man în ceea ce privește punctul de vedere al președintelui Trump în legătură cu colaborarea cu NATO și cu Uniunea Europeană. Bineînțeles, așteptăm cu nerăbdare postările lui Iohannis în germană și franceză, după ce aceste întâlniri se vor fi concretizat. Și se vor concretiza pentru că deja au fost anunțate, ceea ce-l face pe Iohannis "porumbelul" lui Trump în relația cu Germania și Franța, al păcii sau al discordiei...

________________________

TRADUCERE: "O întâlnire grozavă, astăzi, cu preşedintele Donald J. Trump! Împreună am decis să facem Parteneriatul nostru strategic mai puternic, mai bun, mai durabil. Acest lucru va duce în curând la un schimb economic îmbunătăţit şi la un comerţ mai bun. Îi mulţumesc preşedintelui Trump pentru sprijinul său puternic faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei în România". 

   
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră