Liderii europeni se întâlnesc la Bratislava. SUMMIT despre viitorul UE post-Brexit (VIDEO)

16 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Liderii europeni se întâlnesc la Bratislava. SUMMIT despre viitorul UE post-Brexit (VIDEO)

UPDATE 13:30 - Klaus Iohannis, prezent la Bratislava, la reuniunea informală a Consiliului European, a declarat că România își dorește o integrare mai profundă în Uniunea Europeană, subliniind că autoritățile de la București vor ca țara noastră să fie "în nucleul UE".

"România își dorește o integrare mai profundă și, evident, dorim să fim în nucleul Uniunii Europene. Inițial, întâlnirea a fost convocată pentru a discuta despre viitorul Uniunii în lumina Brexit-ului, dar iată că încet-încet ajungem să discutăm despre viitorul Uniunii pur și simplu. Este destul de clar că astăzi încercăm să elaborăm un plan, ce se va întâmpla în lunile următoare, până în martie când se serbează 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care practic a dus la înființarea Uniunii. Până atunci, asta am discutat cu liderii cu care am avut întâlniri, vrem să avem un plan pentru Uniunea Europeană", a precizat șeful statului, potrivit Digi 24.

Potrivit lui Iohannis, România are "două puncte care reprezintă părți esențiale ale strategiei naționale — este vorba de un principiu de integrare mai profundă în Uniune, cu cele două aspecte: intrarea în Spațiul Schengen și intrarea în zona euro".

"Cred că încet-încet, mai ales în ultimele luni, partenerii noștri și-au dat seama că România este o țară care doar geografic se află într-o margine a Uniunii. În realitate suntem foarte bine pregătiți, am dovedit că putem să facem față fără niciun fel de problemă acestui val migraționist, ne-am protejat foarte bine granițele proprii, (...) am reușit să integrăm un număr de migranți care au ajuns în România. Suntem foarte bine pregătiți și din punct de vedere economic. (...) Cred că oricine și-a putut da seama foarte ușor că la noi lupta împotriva corupției este un lucru pe care îl luăm foarte în serios, cu rezultate notabile, și aceste lucruri s-au văzut foarte bine și în UE", a subliniat președintele.

Cât privește intrarea României în Schengen, având în vedere și recentele afirmații de susținere pentru acest demers din partea unor țări, Iohannis a spus că "lucrurile nu sunt niciodată simple și este nevoie de discuții cu mai mulți parteneri".

"Nu vreau să nominalizez, dar mai este de lucru. Să nu-și imagineze cineva că problema este rezolvată. A luat o turnură pozitivă, dar până la rezolvare mai avem de lucru", a conchis Klaus Iohannis.

______________

Liderii europeni se întâlnesc în capitala Slovaciei, la Bratislava, pentru a continua discuțiile despre implicațiile politice și practice ale votului prin care britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană. În premieră, Londra nu va fi reprezentată la summit-ul european.

La sosirea sa la Bratislava, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a pledat pentru "o evaluare sobră şi sincer onestă a situaţiei".

"Lucrul de care avem nevoie în prezent este un scenariu optimist pentru viitor. Eu nu am nicio îndoială cu privire la acest lucru, însă asta necestă un diagnistic realist al cauzelor Brexitului şi consecinţelor lui politice asupra întregii Europe", a spus Tusk.

Însă intenţiile Regatului Unit rămân foarte vagi. Premierul britanic Theresa May cere timp, iar fostul premier belgian Guy Verhofstadt, care va negocia din partea Parlamentului European în acest dosar, vrea să încheie negocierile înaintea alegerilor europene din 2019, la fel ca majoritatea capitalelor europene.

Înainte de orice negocieri, Londra trebuie să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona cu privire la ieşirea unei ţări din UE, un gest pe care ragatul nu-l va face până la sfârşitul lui 2016.

Klaus Iohannis participă la summit

Președintele Klaus Iohannis participă, astăzi, la reuniunea informală a Consiliului European de la Bratislava.

Potrivit programului transmis de Administrația Prezidențială, după participarea la cele două sesiuni de lucru ale șefilor de delegație, Iohannis va susține o declarație de presă.

Șeful statului a amintit ieri, într-o declarație la Palatul Cotroceni, că, în pregătirea acestei reuniuni, a avut discuții cu mai mulți lideri europeni pe mai multe teme importante.

"În cadrul acestor întâlniri, am discutat numeroase chestiuni legate de viitorul Uniunii Europene și de modul în care funcționează Uniunea Europeană. Este foarte important ca în cadrul întâlnirii de la Bratislava să facem o evaluare a stării Uniunii Europene și să discutăm despre obiectivele Uniunii pe termen mediu, dar și pe termen lung", a spus Iohannis.

El a precizat că UE trebuie să fie flexibilă, "orientată spre rezultate pragmatice și coerente" și mai apropiată de cetățenii săi.

"Trebuie să depășim actualul imobilism care se poate constata că exista în cadrul proiectului european, trebuie să recâștigăm un impuls politic, să redăm proiectului european credibilitate. Uniunea Europeana se consideră și este unul din marii actori globali dar, aflăm de la lideri cu care discutăm ca și la întâlnirile care au loc în altă parte, lumea își pune întrebări despre relevanța Uniunii Europene în viitor, întrebări despre felul în care Uniunea Europeană răspunde crizelor și întrebărilor. Este foarte important, după părerea mea, să evităm fragmentarea Uniunii Europene", a mai spus Iohannis. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră