Acad. Solomon Marcus: M-am îngrozit! Cele mai multe manuale vin în conflict cu sănătatea copilului. Îl agresează! (VIDEO)

08 Feb 2016 | scris de Cristi Semeghin
Acad. Solomon Marcus: M-am îngrozit! Cele mai multe manuale vin în conflict cu sănătatea copilului. Îl agresează! (VIDEO)

Solomon Marcus consideră că soluția de ieșire din această criză este reprezentată de elaborarea unui nou tip de manuale în care informația să fie prezentată mai elegant, mai simplu și mai inteligent, coroborat cu o mai bună utilizare a calculatorului și a internetului, locul în care se poate face apel la surplusul de informații eliminat din manuale.

"M-am îngrozit! Am constatat că cele mai multe manuale, pus și simplu, vin în conflict cu sănătatea psiho-somatică a copilului. Îl agresează!

Am luat pe rând manuale de biologie, geografie, istorie şi am constatat că agresiunea se manifestă foarte vizibil deoarece copilul este pus în situaţia de a primi, a păstra şi a reproduce un număr imens de informaţii, care pur și simplu te sperie.

Într-un manual de geografie sau biologie, numai pe o pagină ai de cele mai multe ori câteva zeci de termeni noi care sunt supuşi unor clarificări din diverse puncte de vedere, descrieri, observaţii, etc.

Cultura nu se poate face dacă rămâne la acest nivel, al descrierii detaliate fără capacitatea de a tria şi organiza lucrurile în jurul unor idei. Suntem pierduţi. Problema nu e doar pentru școală, e o problemă generală a societăţii.

Azi vehiculăm o afirmaţie care a devenit o banalitate: informaţia pe care omenirea o produce azi într-un minut întrece informaţia pe care a produs-o anterior în toată istoria ei.

Noi reacţionăm prin inteligenţă, prin selectare, triere, organizarea lucrurilor în jurul unor principii, toată cultura are la bază ideea de a reduce multul la puţin, altfel suntem pierduţi.

Manualul şcolar nu se preocupă de acest lucru. Pare o banalitate pentru că atunci când stai de vorbă cu elita noastră din domeniile respective, toţi spun că resping manualul şcolar, că nu aşa trebuie prezentate lucrurile, că ar putea fi prezentate de o manieră elegantă, simplă, inteligentă dar nu avem conexiune între cei care pricep şi cei care fac manualele.

Copiii nu pot reacţiona critic, pot să creadă că aşa e normal să fie. Și se întâmplă drame în familii.

La acestă agresiune a manualelor i se adaugă agresiunea temelor de lucrat acasă, când intră în scenă diverşi membri ai familiei, pentru a contribui la rezolvarea temelor. Foşti studenţi de-ai mei, bunici acum, spun că au stat cu nepotul să rezolve probleme până la miezul nopţii.

Nimeni nu se întreabă - dacă fiecare profesor agresează elevul cu nu ştiu câte teme, nu e normal ca cineva să cotroleze dacă totalul acestor obligaţii ale elevilor nu trebuie verificat că nu depăşeşte un anumit plafon de suportabilitate? Iată că nu există așa ceva!

Am trimis mesaje ministrului: aveţi posibilitatea ca acum să reduceţi agresivitatea şcolii, să puneţi un plafon temelor pentru acasă, să mutaţi pe site-uri o mare parte din descrierile detaliate din manuale, să existe o navetă între manual pe hărtie şi internet, pentru că internetul folosit inteligent ar trebui să preia o bună parte din memoria descriptivă care zace în tot felul de clasificări. Este necesară, dar nu ca să chinui copiii, ci ca să faci apel la ele la momentul oportun.

Când stai de vorbă cu un oameni din elită toți se scandalizează de modul în care arată manualele școlare. Normal era ca această inteligenţă pe care o acumulăm în diverse domenii să-şi facă efectul în educaţie, și nu se întâmplă asta.

Mulţi profesori nu înţeleg că datoria lor e să întreţină un dialog cu elevii, nu să ţină discursuri.Dacă elevii pun întrebări și primesc răspunsul "Te rog, nu mă întrerupe pentru că îmi pierd șirul ideilor", atunci tot procesul educațional este nul.

Fiecare profesor, indiferent de specializate, trebuie să se reformeze, trebuie să învețe și să-i învețe pe elevi să facă naveta cu internetul.
Internetul este un alt cuvânt cheie, cel care răspunde la cuvântul agresiune. Internetul a venit la timp pentru a ajuta inteligența umană pentru a nu ne consuma în acte primitive de memorare, ci să ne putem consacra unor acte de imaginație, de inițiativă, de inteligență, de raționament.

Școala este astăzi un mijloc de transfer de informații între catedră și bănci. Inadmisibil!

Este foarte regretabil că nu funcționează comunicarea, colaborarea între elitele unui domeniu și practicanții domeniului respectiv. Profesorii de azi repetă ce au făcut ieri ca elevi: transferă cunoștințe, informații.

Ceea ce te sperie la numere este că școala nu a aflat și de multe ori nici universitate, că numerele pot fi folosite și la altceva decât calcule, și calculăm cu frenezie de la școala primară la bacalaureat”, a afirmat Solomon Marcus.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră