SCRISOARE DESCHISĂ. Demersul organizației patronale din domeniul ospitalității împotriva măsurilor de restricționare a activității restaurantelor

06 Oct 2020 | scris de A.V.
SCRISOARE DESCHISĂ. Demersul organizației patronale din domeniul ospitalității împotriva măsurilor de restricționare a activității restaurantelor

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România a redactat o scrisoare deschisă în care îți exprimă nemulțumirea la adresa măsurilor de siguranță luate de autorități în cadrul tentativelor de stăvilire a răspândirii noului coronavirus, care au afectat direct industria ospitalității.

CITIȚI ȘI: Restricții în Capitală: Restaurantele, teatrele, cinematografele și sălile de spectacole închid. E obligatorie purtarea măștii în zona școlilor

Organizația HORA  este pregătită să susțină și să respecte măsurile de siguranță luate de autorități, dar și să acționeze în judecată statul, în condițiile în care se vor lua decizii fără dovezi și studii care să ateste că redeschiderea Horeca a contribuit la creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. 

HORA va  propune suspendarea Ordinului Departamentului pentru Situații de Urgență și va contesta la Curtea de Apel orice măsură nejustificată, se arată în scrisoarea deschisă, pe care o redăm integral:

”Către

Domnul Prim-Ministru Ludovic Orban

Domnul Ministru Marcel Vela, Ministerul Afacerilor Interne

Domnul Ministru Nelu Tătaru, Ministerul Sanatații

Domnul Ministru Virgil-Daniel Popescu, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

Doamna Ministru Victoria Violeta Alexandru, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale

Domnul Ministru Secretar de Stat Razvan Pirjol, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

Domnul Ionel Danca, Secretar General al Guvernului

Domnului GHEORGHE COJANU, Prefect – Prefectura Municipiului Bucuresti

Domnului dr.Robert Viorel Chioveanu – Presedinte – Secretar de Stat al  Autoritatii NAtionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.)

 

Stimați Domni,

Stimată Doamnă, 

 

HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.

Înainte de criza COVID-19, industria HORECA număra în jur de 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro și aproximativ 400.000 de angajați. Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltau afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, atât la nivel local cât și internațional, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Întrucât ne dorim dezvoltarea unui cadru sănătos pentru afacerile din industria ospitalității, vă supunem atenției solicitarea HORA privind evaluarea obiectivă a propunerii făcută de CNSU in ceea ce privește restricționarea activității restaurantelor in București.

Vă rugăm să luați în considerare următoarele aspecte:

1.              Re-deschiderea teraselor restaurantelor la 01.06.2020 nu a dus la o creștere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;

2.              Re-deschiderea restaurantelor la interior de la 01.09.2020 nu a dus la o creștere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;

3.              Nu au fost depistate și nu există focare de infecție cu COVID în restaurante;

4.              Nu există un studiu care să poată certifica, fără echivoc, faptul că restaurantele pot duce la răspândirea virusului mai mult decăt alte activități;

5.              Restaurantele au fost și sunt un domeniu bine reglementat în care, încă de la re-deschiderea teraselor, se respectă foarte strict masurile de siguranță și protocolul sanitar.

În cazul în care au existat unități în care nu au fost respectate sau aplicate corect măsurile sanitar-veterinare în vigoare, HORA este în asentimentul organelor abilitate și consideră că trebuie aplicate cele mai dure măsuri.

În concluzie, considerăm ca industria ospitalității, atăt de greu incercată în ultimele șase luni, trebuie să fie tratată corect de către instituțiile abilitate – Prefectura Municipiului București, Direcția de Sănătate Publică și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – printr-o bună reglementare a desfașurării activității și permiterea funcționării. Protocolul sanitar și măsurile de siguranță existente sunt respectate de către toți operatorii.

Considerăm că, prin restricționarea activității restaurantelor, închiderea industriei ospitalității nu se va rezolva problema sanitară în București și nu se va stopa răspandirea virusului  SARS-COV-2.

Un mediu bine reglementat, o industrie bine reglementată și care va respecta toate regulile și măsurile impuse pentru siguranța noastră, a tuturor, are șansa reală de a contribui la menținerea sub control a răspândirii COVID și revenirea la normalitate.

Organizația HORA  este pregătită să susțină și să respecte măsurile de siguranță luate de autorități, dar și să acționeze în judecată statul, în condițiile în care se vor lua decizii fără dovezi și studii care să ateste că redeschiderea Horeca a contribuit la creșterea numărului de cazuri.  HORA va  propune suspendarea Ordinului Departamentului pentru Situații de Urgență și va contesta la Curtea de Apel orice măsură nejustificată.

Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și ajutor.

Cu speranța că ne veți acorda sprijinul prompt, rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru dialog,

Președinte HORA

Daniel Mischie

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România”

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră