UPDATE. Scandal după meciul de FedCup cu Marea Britanie: Am fost făcută ţigancă, idioată peste tot în lume

22 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Scandal după meciul de FedCup cu Marea Britanie: Am fost făcută ţigancă, idioată peste tot în lume

Sorana Cîrstea, locul 62 mondial, a fost învinsă sâmbătă de Johanna Konta, locul 7 WTA, scor 6-2, 6-3, astfel că România şi Marea Britanie se află la egalitate, scor 1-1, după prima zi a întâlnirii din Cupa Federaţiei, desfăşurată la Mamaia. Meciul a fost marcat de incidente, comentate ulterior de Sorana Cîrstea, într-o conferinţă de presă.

Incidentele au izbucnit după jucătoarea britanică s-ar fi fi arătat deranjată de ce se întâmpla pe teren şi în tribune, în timpul evoluţiei ei. Acest lucru l-ar fi enervat pe Ilie Năstase, care i-ar fi reproşat situaţia arbitrului de scaun, relatează news.ro.

La scorul de 2-1 pentru Sorana, Ilie Năstase, căpitanul nejucător al României, a avut o discuție cu arbitrul de scaun, a intervenit apoi și arbitrul oficial, iar Năstase a fost trimis în tribună, pentru ca apoi să fie evacuat din incinta terenului, informează Agerpres.

Fostul lider ATP ar fi adresat injurii la adresa arbitrului de scaun, apoi şi la adresa jucătoarelor britanice: "dobitocule", "bitch".

Locul său pe bancă a fost luat de jucătoarea Monica Niculescu. Cîrstea a reușit apoi un break și s-a desprins la 3-1, dar meciul a fost întrerupt din nou de arbitru.

Konta a izbucnit în lacrimi și a fost nevoie ca Simona Halep să facă un apel la spectatori pentru a păstra decența în timpul meciului.

"De ce mă filmezi? De ce? Pentru că eşti urată"

Meciul a fost reluat după o pauză de 20-25 de minute și Johanna Konta a învins-o pe Sorana Cîrstea cu 6-2, 6-3, și a egalat scorul în meciul dintre echipele României și Marii Britanii, 1-1, în barajul pentru Grupa Mondială II a Fed Cup. Ulterior, Ilie Năstase a fost rămas fără acreditare la Fed Cup.

La ieşirea din arena de la Mamaia, Năstase a avut un schimb de replici şi cu jurnaliştii britanici care au scris despre afirmaţiile discriminatorii la adresa Serenei Williams. 

Năstase a devenit agresiv în momentul în care a vazut că Eleanor Crooks de la Press Association îl filma, conform news.ro. El a încercat să iasă dintre gărzile de corp şi să se îndrepte către ea. "De ce mă filmezi? De ce? Pentru că eşti urată", i-a strigat el. "Asta este meseria mea de jurnalist, de aceea filmez", a răspuns ziarista.

Ulterior, Sorana Cîrstea a comentat incidentele într-o conferinţă de presă, sugerând că arbitrul a fost de partea britanicelor şi că plânsul Johannei Konta a făcut parte dintr-o strategie.

 "Am fost făcută ţigancă, idioată şi mai ştiu eu cum peste tot în lume. Nu am plâns niciodată, am stat acolo şi am jucat. Eşti în FedCup, trebuie să ţi-o asumi, nu eşti la Wimbledon. Nu am fost nici măcar anunţată dacă ies sau nu de pe teren. Arbitrul nu mi-a zis nimic, dintr-odată conta numai echipa Marii Britanii. Consider că a fost o strategie (a britanicelor). 

Bun, l-a eliminat pe domnul Năstase, dar la 3-1 ai început să plângi. Ai mai jucat un game, nu mai avem zece ani. Stai în teren şi joacă pâna la final, nu mai suntem la grădiniţă. Publicul a fost de nota zece. ITF-ul are sediul la Londra. Johanna a exagerat. Se pare că suntem mai puternici ca popor decât englezii. Suntem români şi trebuie să ne asumăm că vom fi persecutaţi", a declarat Sorana Cîrstea, la conferinţa de presă de după meciul cu Johanna Konta, conform hotnews.ro.

"A fost un lucru nefericit că publicul a preluat comportamentul căpitanului echipei României. Limbajul abuziv al tuturor din public a fost o consecinţă. După ce promovezi un asemenea limbaj, le dă curaj şi celorlaţti să creadă că este ok. Totul a scăpat de sub control", a declarat la rândul său, Johanna Konta.

Plângere a Federaţiei Britanice la ITF împotriva lui Ilie Năstase

Conform unui comunicat de pe site-ul oficial al Federației Internaționale de Tenis,"căpitanul României Ilie Năstase a fost îndepărtat din arenă în timpul celei de-a doua partide din cadrul întâlnirii din Fed Cup dintre România și Marea Britanie de la Constanța. Domnului Năstase i s-a cerut să părăsească terenul de către arbitrul ITF Andreas Egli pentru comportament nesportiv, după ce a primit 2 avertismente oficiale".

Președintele executiv al Federației britanice de tenis, Michael Downey, a afirmat, într-un comunicat remis Agerpres, că va înainta o plângere la federația internațională (ITF) împotriva căpitanului nejucător al echipei României, Ilie Năstase, pentru comportamentul său în timpul meciului de la Mamaia, din barajul pentru Grupa Mondială II a Fed Cup.

''Sunt foarte șocați de acțiunile căpitanului echipei României, Ilie Năstase, atât ieri, cât și azi, pe teren. În sport nu își au locul astfel de comportamente, inacceptabile, iar integritatea sportului trebuie menținută în orice caz. Arbitrul ITF, președintele Federației Române de Tenis și vicepreședintele (Răzvan Itu, n. red.) și-au cerut scuze atât Johannei (Konta), cât și căpitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong'', se arată în declarația lui Downey.

''Îi mulțumim Simonei Halep pentru mișcarea curajoasă de a se adresa mulțimii, în interesul fair play-ului și în spiritul competiției'', a mai spua oficialul britanic.

''Vom depune o plângere oficială la ITF după acest meci și ne așteptăm la o anchetă completă în privința acțiunilor căpitanului echipei României'', a subliniat Downey.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră