Profesoară din România, nominalizată la Global Teacher 2016, "Nobelul" Educației

12 Dec 2015 | scris de Cristi Semeghin
Profesoară din România, nominalizată la Global Teacher 2016,

Prof. dr. Manuela Prajea, directorul Colegiului Național "Traian" din Drobeta Turnu-Severin, a fost selectată între cei 50 de profesori ce candidează pentru premiul "Global Teacher" 2016.

Aflat la a doua ediție, "Global Teacher" recompensează un profesor excepțional, care prin calitățile sale a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea meseriei de dascăl.

"Muncind din greu pentru a nu-și dezamăgi profesorul, Manuela a fost motivată să exceleze în matematică. în clasa a VIII-a, câștigând Olimpiada Județeană, cu un punctaj maxim. Și-a continua cariera în domeniu, pregătindu-șielevii pentru a performa în matematică, în cei 25 de ani, aceștia aducând comunității din care fac parte 64 de premii internaționale, 133 de premii naționale și 430 de premii județene.

În afara îndrumării pe care a oferit-o celor mai străluciți dintre elevii săi, ea a reușit să-i facă să înțeleagă impactul și relevanța matematicii în realitatea înconjurătoare. Metodele sale se concentează pe rezolvarea creativă a problemelor și pe aplicațiile practice ale acestora, mai degrabă decât pe tehnicile tradiţionale de învăţare şi repetare a unor concepte teoretice.

Manuela a împărtășit din experiența sa profesională, contribuind la elaborarea a peste 40 de manuale și fiind membră a Consiliului Național pentru Învățământ.

Ca director al liceului pe care l-a absolvit, Manuela Prajea s-a implicat şi în promovarea activităţilor extra-curiculare STEM, ceea ce i-a atras şi mai multe aprecieri din partea elevilor săi. Datorită iniţiativelor sale, liceul a primit două premii pentru proiecte inovatoare în educaţia ştiinţifică. În ciuda faptului că trăiesc într-o zonă săracă a României, elevii săi primesc note mari la examenele de absolvire, iar o parte dintre ei au mers la universităţi de prestigiu cum ar fi Harvard şi Princeton", este descrierea Manuelei Prajea, făcută pe pagina concursului.

"Este vorba de competiţia mondială pentru profesori, o competiţie care celebrează succesul cadrelor didactice în întreaga lume. Am participat la această competiţie anul acesta alături de mii de participanţi din peste 128 de ţări şi am fost selectată printre primii 50 de finalişti, ca urmare a activităţii mele depuse şi probate în cadrul competiţiei. Premiul final este de un milion de dolari, pe care am declarat că vreau să-l donez Colegiului Naţional Traian.

Am ales să donez această sumă pentru că vreau să arăt că în România se întâmplă lucruri bune şi există şi oameni devotaţi care realizează mult voluntariat şi până la urmă contează fericirea pe care o ai atunci când faci un lucru bun şi când ajuţi comunitatea”, a declarat profesoara Manuela Prajea.

"Dragi copii, părinţi, colegi, severineni şi români de pretutindeni, vreau să va mulţumesc pentru gândurile sincere şi curate pe care le nutriţi în aceste momente, pentru credinţă dumneavoastră în mine şi în noi, pentru că îmi sunteţi alături şi îmi daţi încredere şi recunoaştere aici, la noi acasă. Aprecierea nobilei profesii de dascăl este celebrată acum pe Twitter şi pe pagină Global Teacher Prize cu tag-urile de mai sus. Din tot sufletul meu va mulţumesc", a notat Manuela Prajea pe pagina sa de Facebook.

Premiul „Global Teacher" a fost creat pentru a oferi recunoaştere profesorilor pentru prestaţiile didactice excepţionale, precum şi pentru a scoate în evidenţă rolul important jucat de profesori în cadrul societăţii. Dezvăluind poveştile eroilor care au transformat vieţile tinerilor, premiul încearcă să răsplătească şi să aducă în atenţia publicului munca a milioane de profesori din toată lumea.

Cei 50 de profesori din lista scurtă au fost selectați din peste 8.000 de nominalizări şi înscrieri din 148 de ţări din toată lumea. În lista scurtă sunt prezenţi profesori din 29 de ţări, iar prin prezentarea poveştilor lor, fundaţia Varkey speră ca publicul să se alăture dezbaterilor înfocate pe tema importanţei profesorilor. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul Forumului Global pentru Educaţie şi Aptitudini din Dubai, din luna martie 2016.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră