Pompierul DEMIS după tragedia de la Colectiv rupe tăcerea: "I-am cărat cu mâinile mele, goale, mi s-a lipit pielea lor fumegândă de ele. De ce trebuie să fiu umilit?"

29 Noi 2015 | scris de Mara Răducanu
Pompierul DEMIS după tragedia de la Colectiv rupe tăcerea:

    Înţeleg că trebuie dat un exemplu şi vinovaţii să plătească, dar de ce să fiu eu victimă colaterală?

"Eu ştiu să sting incendii... Asta am făcut de când am intrat în sistem. Înţeleg că trebuie dat un exemplu şi vinovaţii să plătească, dar de ce să fiu eu victimă colaterală? În noaptea tragediei de la Colectiv dormeam. M-am trezit şi în 15 minute eram acolo, cu 20 de autospeciale şi masini de descarcerat, nu cu 11, cum se speculează. În 90 de minute, am triat medical 160 de oameni. I-am cărat cu mâinile mele, goale, mi s-a lipit pielea lor fumegândă de ele. Ştiţi, mănuşile noastre, ale pompierilor, sunt aspre. Urlau de durere când i-am luat în braţe, că-i zgâriau. Am renunţat la ele. Asta-i meseria mea. Dacă am greşit vreodată pe ceea ce am avut eu de făcut, să plătesc. Dar de ce trebuie să fiu dat afară din sistem? De ce trebuie să fiu umilit? De ce trebuie ca, în timp ce eu sunt trimis la Berlin de domnul Arafat, să văd organizarea pompierilor de acolo, soţia şi copilul să vadă la TV că am fost dus cu mascaţii la DNA?", este mesajul pompierului.

Orlando Şchiopu, unul dintre cei şefi din ISU suspendaţi după ce a ieşit la iveală faptul că IGSU avea cunoştinţă, cel puţin teoretic, de existenţa clubului Colectiv, în urma unui fax privind organizarea în respectivul local a unui eveniment major, cu 2000 de oameni, cu toate că imediat după incendiul din 30 octombrie s-a spus că acesta nu se afla în baza de date a instituţiei.

     Prim adjunctul ISU Bucuresti, aparat de colegi 

Orlando Şchiopu, suspendat miercuri din funcţia de prim adjunct al ISU Bucureşti, alături de şeful instituţiei şi de adjunct, este apărat de colegi, care spun despre el că a salvat vieţi în incendiul de la Colectiv, ceea ce face de 23 de ani, pe teren. "Şchiopu este pompier călit în flăcările nenumăratelor incendii la care a participat de-a lungul carierei de salvator. Cei care au avut ocazia să lucreze cu pompierii, ştiu că există printre ei oameni a căror mare dragoste este ”STINGEREA”. Ei, pompierul Şchiopu este unul dintre aceşti", au scris colegii pe site-ul revistei. Pompierii bucureşteni spun despre fostul lor şef că, "deşi comandant, ipostazele de ferchezuit în spatele unui birou nu îl caracterizează".

Dacian Ciolos: Vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU vor fi demişi

Premierul Dacian Cioloş a declarat în şedinţa de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU Bucureşti-Ilfov şi care au fost suspendate din funcţii vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem. "Vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU vor fi demişi şi nu mai au ce căuta în sistem", a spus Cioloş.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră