OMS: Anual, în lume, aproximativ 1,25 de milioane de persoane mor în accidente rutiere. Cauza principală: excesul de viteză

05 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
OMS: Anual, în lume, aproximativ 1,25 de milioane de persoane mor în accidente rutiere. Cauza principală: excesul de viteză

La nivel mondial, anual, aproximativ 1,25 de milioane de persoane își pierd viața în accidente rutiere, cauza principală fiind excesul de viteză, avertizează Organizația Mondială a Sănătății într-un recent raport. Acest număr este relativ stabil din anul 2007 și până în prezent.

 "Viteza se află în centrul problemei mondiale a accidentelor rutiere", a precizat directorul general al OMS, Margaret Chan. "Dacă autoritățile s-ar ocupa doar de acest risc major, ar culege rapid beneficiile unor drumuri mai sigure, atât în ceea ce privește viețile salvate, dar și prin încurajarea mersului pe jos sau cu bicicleta, cu efecte profunde și durabile pentru sănătate", subliniază directorul general al OMS.

Potrivit OMS, reducerea cu 5% a vitezei medii de deplasare pe drumurile publice ar duce la o reducere cu 30% a numărului de accidente rutiere mortale.

În general, un șofer din doi depășește limita de viteză autorizată pe un anumit segment de drum, conform OMS.

În prezent, la nivel global, doar în 47 de țări urmează bunele practici privind gestionarea vitezei, prin limitarea vitezei maxime în mediul urban la 50 km/h sau mai puțin și prin autorizarea autorităților locale să coboare și mai mult această limită în special în zonele în care sunt școli.

De asemenea, OMS recomandă construirea sau amenajarea drumurilor cu structuri care să micșoreze traficul, așa cum sunt sensurile giratorii sau limitatoarele de viteză, stabilirea unor limite de viteză corespunzătoare fiecărui drum și instalarea de noi tehnologii în automobile, cum sunt sistemele inteligente de asistență la condus și sistemele de frânare autonomă de urgență etc.

Olanda Marea Britanie și Suedia, sunt printre țările care au reușit să înregistreze reduceri semnificative în privința numărului de victime ale accidentelor rutiere.

Raportul OMS a fost publicat cu ocazia celei de-a 4-a ediții a Săptămânii mondiale a Națiunilor Unite pentru securitate rutieră (8 — 14 mai), lansând campania "Salvați vieți: #Încetiniți".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră