Noua variantă Omicron BA.2 se răspândește rapid în Danemarca și în Marea Britanie: ați putea fi infectat de două ori, spun cercetătorii danezi

23 Ian 2022 | scris de M.N.
Noua variantă Omicron BA.2 se răspândește rapid în Danemarca și în Marea Britanie: ați putea fi infectat de două ori, spun cercetătorii danezi

Noua varianta poate amenința imunitate de grup

Cercetătorul danez Anders Fomsgaard spune că toată lumea se uită în prezent către Danemarca, unde se răspândește subvarianta Omicron numită BA.2.

BA.2, subvarianta despre care se crede că a apărut-o mutație a lui Omicron (cunoscută ca BA.1) a fost detectată în cel puțin 43 de țări de pe toate continentele. Se crede că a devenit cea mai răspândită variantă într-un număr de țări, inclusiv India, Danemarca și Suedia.

În Marea Britanie varianta BA.2 dublează numărul de cazuri la fiecare 4 zile în acest moment și poate deveni dominantă la mijlocul lunii februarie.

In Danemarca, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a început să crească din nou, tocmai când danezii credeau că au atins deja vârful. De când varianta Omikron a covid-19 a venit în Danemarca în decembrie, ratele de infecție au crescut într-un singur sens, iar vineri aproape 47.000 de danezi au fost testați pozitiv.

Ratele ridicate de infectare au determinat, de asemenea, ca mai mulți cercetători să înceapă să vorbească despre imunitate de grup.

- Este posibil să fii infectat mai întâi cu BA.1 Omicron, iar apoi la scurt timp după aceea sa fii infectat cu BA.2, spune el în „Go morgen Danmark”.

În Norvegia, unde de asemenea BA.2 se răspândește rapid, au fost văzute câteva câteva în care să întâmplat acest lucru. Dacă se întâmplă acest lucru în toate celelalte, se pare că trebuie să acceptăm că epidemia va atinge din nou vârf.

Noua varianta Omikron preia conducerea in Danemarca

Dar, spune Anders Fomsgaard într-un interviu pentru postul danez TV 2, posibilitatea unei reinfectări extinse după o durată scurtă de timp este deocamdată în cea mai mare parte o posibilitate teoretică.

- Este ceva la care suntem atenți, spune el.

În același timp, el avertizează împotriva îngrijorării excesive.

- Nu putem vedea nicio diferență în numărul de spitalizări, ratele de deces între Omicron și BA.2, așa că nu este ceva care ne îngrijorează ca atare. Dar suntem și conștienți că avem un timp de observație foarte scurt, spune el, referindu-se la faptul că BA.2 este o piesă nouă în joc pe care cercetătorii încă o investighează.

Lumea se uită spre Danemarca

Când varianta Omikron a venit în Danemarca în decembrie, BA.2 a reprezentat aproximativ 2% din cazurile de infecție, dar în ianuarie a depășit BA.1, iar acum reprezintă mai mult de jumătate.

Și chiar dacă nu-l îngrijorează pe Anders Fomsgaard, el o urmărește îndeaproape - de fapt, întreaga lume o face, spune el.

"Se poate, de asemenea, să fie mai rezistent la imunitatea care se află în populație" spune Anders Fomsgaard, medic șef și cercetător la oficiul de sănătate danez

- Ochii lumii sunt ațintiți asupra noastră pentru a afla ce se întâmplă cu BA.2. Nu există nicio explicație de ce a venit în Danemarca și de ce se răspândește atât de mult aici.

Până acum, însă, Anders Fomsgaard nu poate spune multe lucruri cu certitudine deoarece BA.2 a fost observat doar de foarte puțin timp. Totuși, el menționează că motivul răspândirii rapide poate fi faptul că BA.2 este mai contagios. Dar pot exista și alte motive.

- E posibil să fie mai rezistent la imunitatea care se afla in populatie, ceea ce ii permite sa se infecteze mai ușor. Nu știm încă, spune cercetătorul.

Nume nou? 

OMS urmărește, de asemenea, dezvoltarea BA.2 în Danemarca și se analizează dacă ar trebui să aibă un nume complet nou.

- De fapt, cele doua variante sunt la fel de diferite una de cealaltă pe cât au fost de varianta Alpha din Wuhan, așa că există unele diferențe destul de marcate atunci când ne uităm la imunitate și infecție, explică Anders Fomsgaard.

Omikron este cea de-a 11-a variantă de coronavirus numită după o literă greacă. Potrivit lui Anders Fomsgaard, OMS va folosi acum constelațiile atunci când urmează să fie numite noi variante în viitor.

Anders Fomsgaard nu știe care va fi numele BA.2 dacă OMS îl recunoaște ca o nouă variantă și nici nu știe ce poate însemna BA.2 pentru imunitate de grup dar există un lucru pe care îl subliniază, totuși:

- Vaccinurile încă funcționează împotriva bolilor grave și a deceselor, conchide el.

sursa: TV 2 Danemarca

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră