Noi reglementări referitoare la parcarea mașinilor pe trotuare

05 Mar 2017
Noi reglementări referitoare la parcarea mașinilor pe trotuare

Reglementările referitoare la parcarea mașinilor pe trotuare au suferit în ianuarie 2017 unele modificări, potrivit unui act normativ al Guvernului, scrie avocatnet.ro.

Începând din data de 21 ianuarie 2017, parcarea mașinilor pe trotuare este permisă numai acolo unde există spații special semnalizate în acest sens. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, care a modificat Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.

Spațiile speciale pentru parcarea mașinilor pe trotuar pot fi făcute doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni de un metru lățime și dacă accesul vehiculelor se face din drum. Totodată, esențial este și ca poziționarea autoturismelor în parcare să nu încurce circulația pe prima bandă a drumului sau pe pistele amenajate.

Noile prevederi stabilesc și că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni, se mai arată în HG nr. 965/2016.

Parcarea mașinilor pe trotuare era permisă, până pe 20 ianuarie 2017, chiar și în lipsa unor marcaje speciale în acest sens, însă numai dacă pietonilor le era lăsat liber un culoar de cel puțin un metru. Informația a fost confirmată pentru redacția noastră atât de Ministerul Afacerilor Interne, cât și de Poliția Română.

Oprirea neregulamentară este sancționată cu două sau trei puncte-amendă, adică 290 sau 435 de lei, plus două puncte de penalizare, conform Codului rutier. Iar staționarea neregulamentară este sancționată cu patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Bine de știut este că aceste amenzi au fost majorate de la 1 februarie 2017.

Articolul integral, cu toate detaliile, AICI.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră